Cumhuriyet davasında beşinci duruşma: Tahliye yok!

Gazetecilerin yargılandığı Cumhuriyet gazetesi davasının 5'inci duruşmasında mahkemeden yine tahliye kararı çıkmadı.

Cumhuriyet davasında beşinci duruşma: Tahliye yok!

Tutuklu yargılanan Cumhuriyet yönetici, yazar, muhabir ve avukatları hakkındaki davanın beşinci duruşması bugün görüldü.

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Yayın Danışmanı ve yazar Kadri Gürsel, muhabir Ahmet Şık ve muhasebe çalışanı Emre İper’in cezaevinde tutulduğu davaya bugün İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Çağlayan Adliyesi’ndeki duruşma öncesi öncesi yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Bugün ve yarın görülecek olan duruşmalarda gazete çalışanlarının özgürlüklerine kavuşacaklarına inanıyoruz, inanmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi yeni KHK’lerde OHAL ile ilgisi olmayan düzenlemeler yapıldı. Her ikisi de adeta bir torba yasa hükmünde.

İki vahim düzenleme var. Birincisi terör olaylarına müdahale eden sivillere yargı muafiyeti getirildi. Diğeri ise tek tip kıyafet uygulaması. Tek tip tulum giyme zorunluluğu getirildi. Geçmişte örneklerini gördük. Tek tip uygulaması insanlık onuruna aykırıdır.

DOĞAN SATMIŞ DİNLENDİ

Duruşma tanık Doğan Satmış’ın dinlenilmesiyle başladı. Satmış, ‘savunmamı yazılı olarak hazırladım’ deyince salonda gülüşmeler oldu. Sanık avukatları, “Tanık buraya sanık psikolojisiyle gelmiş ki, savunmam dedi” hatırlatmasını yaptılar. Avukatlar, bir tanığın gördüklerini, bildiklerini anlatması gerektiğini, yazılı bir metnin tanıklığa aykırı bir durum olduğunu söyleyerek, Satmış’ın beyanını yazılı metinden okumasına itiraz ettiler. Satmış ise “Beni buraya bir röportajım nedeniyle çağırdınız. Röportaj bazı gazetelerde benim kullanmadığım ifadelerle yer aldı. 1.5 yıla yakın birlikte çalıştığım bu arkadaşlarımın FETÖ bağlantılı olduğuna inanmıyorum. Çalıştıkları gazete Cumhuriyet de FETÖ’ye karşı bir gazetedir. Bu gazeteciler de FETÖ’ye karşı yazılar yazmış, çalışmalar yapmış gazetecilerdir. Gazeteciliğin ağır cezalarda tutuklu yargılanması Türkiye’nin imajını bozuyor” dedi.

BAŞKAN ŞIK’I DIŞARI ÇIKARDI

Duruşmada söz alan Ahmet Şık şunları söyledi: Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in yeni adli yılın açılışı vesilesiyle yaptığı konuşmadaki verilere göre ülke nüfusunun yüzde 8’i şüpheli durumda. Bu çok yüksek bir oran. Ama Yargıtay Başkanı Cirit’in yaptığı basit hesap hatasını düzeltmek gerekiyor. 0-15 yaş grubunda yer alanlarla akıl hastaları vb isnat yeteneği bulunmayan insanların oranı yaklaşık yüzde 25. Bir yüzde 10 da bedensel engelli ya da yatalak ve fiziken suç işleyemeyecek durumdaki insanlar var. Eğer, Yargıtay Başkanı’nın ifade ettiği gibi yaklaşık 7 milyon şüpheli varsa bu oransal olarak ülke nüfusunun yüzde 15’inin devlet nezdinde şüpheli görüldüğü anlamına gelir. Başka bir deyişle sokaktaki her 7 kişiden biri şüpheli. Karşımıza çıkan tablo şöyle:
Çoğulculuğa değil çoğunlukçuluğa sırtını dayayarak memleketin kendinden olmayanlarına değişik biçimlerde ve düzeyde terörist muamelesi yapan bir iktidar var. Terörist muamelesini akıl almaz suçlamalara dönüştüren iktidar güdümünde bir yargı var.

Mahkeme Başkanı, Şık’ın sözlerini kesti. ‘Böyle gidersen izin vermem. Açılmış olan soruşturmalar var. İktidarla alakası yok. Savunma kapsamında kalacaksan devam et’ dedi ve Şık mahkeme salonundan dışarıya çıkarıldı. Şık ise çıkarılırken, “Umarım siz kendiniz gibi bir mahkemede yargılanmazsınız” cevabını verdi. Mahkeme heyeti de salonu terk etti. Duruşma saat 14.00’de devam edecek.

“AHMET ŞIK BUNDAN SONRA OLMAYACAK”

Cumhuriyet gazetesi davası verilen aranın ardından tekrar başladı. Mahkeme Heyeti Başkanı Abdurrahman Dağ, Ahmet Şık’ın “bariz bir şekilde yargılamanın düzenini bozduğunu” öne sürdü.

Dağ şu açıklamayı yaptı: “Mahkemenin arzu etmediği ancak mecbur bırakıldığı asgari seviyede yürüyen ahengin dışında oldu. Şimdiye kadar mutlak kural denilen kuralları uygulamadı. Sayın vekiller yönünden her bir sanık yönünden 3 avukat sınırlamasına da uymadık. CMK 203 ve 204 maddeleri uyarınca bir sanığın savunması dışında beyanlarda bulunması kabul edilemez. Ahmet Şık’ın protest bir adam olduğunu biz de biliyoruz. Burayı forumcu arkadaşlarıyla slogan atılan bir yer haline getirmesi doğru değildir. Doğruları mümkün olduğu kadar yakalayıp bu yargılamayı sonuçlandırmayı umuyorum. Ahmet Şık bariz yargılamanın düzenini bozdu. Böyle devam edeceği hususunda benim şüphem yok. Yargılamanın bundan sonraki aşamasında olmayacak Ahmet Şık.”

MURAT SABUNCU: SAVUNMA YAPMAYACAĞIM

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Murat Sabuncu’nun savunmasına geçildi.

Sabuncu “Dün tutuklulukta 15. aya girdim. Bir savunma hazırlamıştım, okumak istiyordum ama Ahmet Şık savunmasını yapamadığı için doğal olarak ben de yapmayacağım. Bugün oğlumun doğum günüydü. Oğlum 21 yaşında. Yurtdışında hukuk okudu. Ve bugün salona alınmadı Sayın Başkan” dedi.

MAHKEME TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI VERDİ

Savci mütalaasında adli kontrolün devamına ve tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamını talep etti.

Mahkeme heyeti ara kararında Cumhuriyet yazar ve yöneticisilerinin tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 9 Mart’ta Silivri’de görülecek.