'Çok daha büyüklerini planladık'

İspanya’nın Barcelona kentinde bir kamyonetin kalabalığın üzerine sürmesi sonucu 15 kişinin öldüğü saldırının dört zanlısı, Madrid Yüksek Mahkemesi’nin huzuruna çıktı. Zanlılardan Muhammed Huli Şemlal, Sagrada Familia Katedrali’nin de aralarında olduğu birden fazla tarihi esere patlayıcılarla, çok daha büyük saldırılar planladıklarını söyledi. Ancak saldırıdan önceki gece, Alcanar kasabasındaki 12 kişilik hücrede bomba yapımı sırasında bir patlayıcıyı... View Article

'Çok daha büyüklerini planladık'

İspanya’nın Barcelona kentinde bir kamyonetin kalabalığın üzerine sürmesi sonucu 15 kişinin öldüğü saldırının dört zanlısı, Madrid Yüksek Mahkemesi’nin huzuruna çıktı. Zanlılardan Muhammed Huli Şemlal, Sagrada Familia Katedrali’nin de aralarında olduğu birden fazla tarihi esere patlayıcılarla, çok daha büyük saldırılar planladıklarını söyledi.

Ancak saldırıdan önceki gece, Alcanar kasabasındaki 12 kişilik hücrede bomba yapımı sırasında bir patlayıcıyı infilak ettiren şüpheliler yöntem değiştirdi.Mahkeme kaynaklarına göre, dört zanlı da polisin hedefindeki Fas asıllı imam Abdülbaki Es Satti’nin grubun elebaşı olduğunu da kabul etti. Hücredeki patlamada ölen sekiz kişiden biri olan Abdülbaki Es Satti’nin, Alcanar’daki bir caminin imamı olduğu ve gençleri ‘radikalleştirerek’ hücreye çektiğinden şüphe ediliyordu.

Bir zanlı öldürüldü

Katalonya özerk bölgesinin polis güçleri, Barcelona’nın batısında bulunan Subirats’ta La Rambla saldırısının zanlısı Younes Ebuyakub olduğunu açıkladı. Bir bağevinde yaşanan çatışmada 22 yaşındaki Fas uyruklu Yunus Ebuyakup öldürülmüştü.  Ebuyakup’un Perşembe günkü saldırıda kalabalığın üzerine sürülen kamyonetin sürücüsü olduğu düşünülüyordu.

İspanya basınında, Ebuyakup’un sahte bir intihar yeleği giymiş olduğu ve vurulmadan önce “Allahuekber” diye bağırdığı kaydedilmişti.Salı günü hayatta kalan zanlılar mahkemeye çıkarılmak üzere sıkı güvenlik önlemleri altında Barcelona’dan Madrid’e nakledildilmişti.

Zanlıların ‘terörizm, cinayet ve ateşli silah bulundurma’ gibi bir dizi suçlama ile yargılanması bekleniyor. Ayrıca Duruşmada zanlıların soruşturma süresince tutuklu bulundurulmaları kararıyla sonuçlanması bekleniyor.