ÇKP 19. Ulusal Kongresi sona erdi

Çin'de 18 Ekim'den bu yana devam eden ÇKP Ulusal Kongresi sona erdi.

ÇKP 19. Ulusal Kongresi sona erdi

Çin’de 18 Ekim’den bu yana devam eden ÇKP Ulusal Kongresi sona erdi. Kongrede Devlet Başkanı Xi’nin “Yeni çağda Çin karakterinde bir sosyalizm” doktrini parti tüzüğüne eklendi, yolsuzlukla mücadeleye devam edilmesi kararı alındı.

Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) Başkent Pekin’de Büyük Halk Salonu’nda 18 Ekim’de düzenlenen açılış oturumuyla başlayan Ulusal Kongresi sona erdi.

Tienanmın Meydanı’nda alınan yoğun güvenlik önlemleriyle başlayan kongreye dünya genelinden yerli ve yabancı 3 binden fazla basın mensubu akredite oldu. Kongreye ülke genelinden 2 bin 300’ü aşkın delege katıldı.

Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Xi Jinping’in başkanlığında yapılan kapanış oturumunda, partinin yeni Merkez Komitesi ile yeni Merkezi Disiplin ve Denetleme Kurulu seçildi. Xi Jinping ve Başbakan Li Kıçiang yeni Merkez Komiteye seçildi. Ayrıca oturumda yolsuzlukla mücadelenin sürdürülmesi için kapsamlı çaba harcanması kararı ile parti tüzüğünde değişiklik yapılması oy birliğiyle kabul edildi.

Xi’nin adı parti tüzüğünde

Xi’nin adı ve ona ait “Yeni çağda Çin karakterinde bir sosyalizm” doktrini parti tüzüğüne eklendi. Bu şekilde Xi, ülkenin kurucu lideri Mao Zedong ve önemli lideri Dıng Xiaoping’den sonra “adını ve fikirlerini” parti tüzüğüne yazdıran ilk devlet başkanı oldu.

Öte yandan ÇKP 19. Merkez Komitesinin Politbüro üyelerini ve Politbüro Daimi Komitesi üyelerini sonra seçileceği bildirildi. Ayrıca partinin Çin Devlet Başkanı ve Başbakanı ile önemli devlet görevlilerinin oluşturduğu yeni Politbüro Daimi Komitesinde 2012’den bu yana yolsuzluk mücadele kampanyasından sorumlu olarak görev yapan Vang Çişan’ın olmayacağı açıklandı.