Çin'den Trump'a "Büyük ölçekli askeri çatışma" uyarısı

Çin'in resmi yayınlarından Global Times, Donald Trump'ın "Tek Çin" politikasını değiştirmesi durumunda Çin'in karşılık vereceğini söyledi.

Çin'den Trump'a

Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi yayın organlarından Global Times, ABD’nin 20 Ocak’ta koltuğuna oturmaya hazırlanan yeni başkanı Donald Trump’ın “Tek Çin” politikasını değiştireceği sinyalleri veren sözlerine çok sert yanıt verdi.

Ülkedeki resmi yayın organlarından “Global Times” gazetesinin bugünkü başyazısında, “Trump ve ekibi, Çin’in Güney Çin Denizi’ne erişimini engellemeye kalkışırsa büyük ölçekli askeri çatışmaya hazırlıklı olmalı.” denildi.

Trump’ın kabinesinde Dışişleri Bakanı adayı olan Rex Tillerson, “Çin’in, Güney Çin Denizi’ndeki adalara erişimini engellemeliyiz.” sözlerini sarfederek bölgede gerginliği arttırmıştı.

Global Times’ta Tillerson’un “Senatörlerin desteğini kazanmak için Çin’e karşı sert bir tutum takınıyor gözüktüğü” savunulan başyazıda, “Çin’in mevcut ordu gücü ve bu konudaki hazırlığı göz önünde bulundurulduğunda, gelecek Washington yönetimi, büyük ölçekli bir savaşı göze almadığı sürece Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki adalara erişimini engelleme konusunda başarıya ulaşamayacaktır.” ifadesine yer verildi.

“Savaş hazırlığı yoksa bu kalkışma aptallık olur”

Başyazıda, “Trump ve ekibi, göreve geldikten sonra böyle bir planları varsa askeri çatışmaya hazırlıklı olmalı. Aksi durumda böyle bir kalkışma aptallık olur.” yorumu da yer aldı.

Çinli yetkililer, ABD başkanlığına seçilen Donald Trump’ın geçen ay diplomatik teamüllere aykırı olarak Tayvan lideriyle doğrudan telefon görüşmesi yapmasına da tepki göstermişti. Çin, Trump’ın, ABD’nin 1979 yılından bu yana Pekin yönetimini ‘Çin halkının tek meşru temsilcisi ‘olarak tanıma yönünde izlediği politikayı eleştirmesinden kaygı duyulduğunun altını çizmişti.

ÇHC’nin güneydoğusundaki bir ada olan Tayvan’ın, bugün halen Birleşmiş Milletler tarafından bile bir ülke olarak tanınmadığı biliniyor.