Çin'den Kore mesajı: Asla izin vermeyeceğiz

ABD'nin KDHC'ye yönelik saldırgan açıklamaları artarken, Çin'den dikkat çeken bir mesaj geldi.

Çin'den Kore mesajı: Asla izin vermeyeceğiz

BM Güvenlik Konseyi, ABD, Japonya, Fransa, İngiltere ve Güney Kore’nin talebi üzerine Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) en son yaptığı kıtalar arası balistik füze uyumlu hidrojen bombası denemesini görüşmek için acil toplandı.

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Liu Jieyi, Konsey’de yaptığı konuşmada, krizin ve artan gerginliğin müzakere yoluyla çözülmesi çağrısını yineledi.

Liu, “Çin, Kore Yarımadası’nda kaos ve savaşa asla izin vermeyecek” diye konuştu.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzia da, “Bölgede barış ciddi tehdit altında ve sıcak bir sahneye dönüşen bu tehdit her zamankinden daha büyük” ifadesini kullandı.

Nebenzia, “BMGK kararlarını dikkate almayan Kuzey Kore’nin güçlü bir şekilde kınanması gerektiğini” öne sürerek, krize siyasi ve diplomatik bir çözüm bulunması çağrısı yaptı.

ABD’nin BM elçisi Nikki Haley ise BMGK’nın dünkü oturumunda “Çabalarımıza rağmen, Kuzey Kore’nin nükleer programı hiç olmadığı kadar ileride ve tehlikeli. Savaş, asla ABD’nin istediği bir şey değil. Bunu şimdi istemiyoruz. Ama ülkemizin sabrı sınırsız değil” tehdidinde bulunmuştu.