Çin'den Hindistan'a sert tepki: Derhal askerlerinizi bölgeden çekin

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hindistan ile Çin arasında yaklaşık bir aydır süren sınır ihlali olayları ile ilgili soruları yanıtladı.

Çin'den Hindistan'a sert tepki: Derhal askerlerinizi bölgeden çekin

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang bugün düzenlenen basın toplantısında, Hindistan ile Çin arasında yaklaşık bir aydır süren sınır ihlali olayları ile ilgili soruları yanıtladı.

CRI Türkçe‘nin haberine göre, Geng Shuang, Çin’in 16 Haziran’da Çin-Hindistan sınırındaki Sikkim bölgesinin Çin tarafında yol yapım çalışmaları başlattığını ve bu yol çalışmalarıyla bölgedeki ulaşımı iyileştirmenin yanı sıra, çobanların hayvanları otlatmalarını ve sınır savunma birliklerinin devriyelerini kolaylaştırmayı amaçladığını hatırlattı.

Geng, Çin’in yol çalışmalarından önce, 18 Mayıs ve 8 Haziran tarihlerinde, Hindistan’a bu konuyla ilgili olarak Sınır Savunma Görüşme Mekanizması aracılığıyla iyi niyetle bildirim yaptığını ancak, Hindistan’dan hiçbir yanıt gelmediğini kaydetti.

Geng Shuang, Hindistan savunma birliklerinden 270’ten fazla askerin 18 Haziran’da silahlı olarak iki dozer ile Sikkim bölgesinde Çin sınırına 100 metre girerek, Çin’in yol yapımı faaliyetlerini durdurmaya çalıştığını ifade etti.

Hint askeri birliklerinden 48 asker ile bir dozerin, 2 Ağustos öğleden sonra itibariyle halen yasa dışı olarak Çin toprağında bulunduğuna işaret eden Sözcü, öte yandan Hindistan askeri birliklerinden çok sayıda silahlı askerin sınır bölgesinde toplandığını vurguladı.

Geng Shuang, Hint askerlerin yasa dışı bir şekilde sınırı geçerek Çin toprağında bulunmasının, Çin’in toprak egemenliğine yönelik ciddi bir ihlal olmanın yanı sıra, BM tüzüğüne de ciddi şekilde aykırı düştüğünün ve Hindistan’ın bu konudaki sorumluluğu üstlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Geng ayrıca, dün Çin tarafından “Hindistan Sınır Güvenlik Kuvvetleri’nin Çin-Hindistan Sınırındaki Sikkim’de Çin Topraklarını İhlalinin Gerçeği ve Çin’in Tutumu” başlıklı bir belge yayınlandığını anımsattı.

Sözcü, Hindistan Dışişleri Bakanlığı’nın bu belgeye cevap olarak, Hindistan-Çin sınırındaki barış ve huzurun ikili ilişkilerin sorunsuz şekilde gelişmesiyle elde edilebileceği yönündeki açıklamasını da değerlendirdi.

Geng Shuang, Hindistan’ın “barış”tan bahsettiğini ancak, sadece açıklamalarının değil; hareketlerinin de önemli olduğunu söyledi.

Geng, “Hindistan gerçekten barışa değer veriyorsa, yasa dışı olarak Çin sınırını ihlal eden askerlerini derhal kendi tarafına çekmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.