Çin'den ABD'yi kızdıracak Güney Çin Denizi hamlesi

Çin, 1984 yılına ait Deniz Trafiği Güvenlik Kanunu'nu güncellemeyi planlıyor.

Çin'den ABD'yi kızdıracak Güney Çin Denizi hamlesi

Çin, 1984 yılına ait Deniz Trafiği Güvenlik Kanunu’nu güncellemeyi planlıyor. Çin’in Danıştay Yasama Bürosu, bu haftanın başlarında Çin kara sularındaki yabancı gemilerin dolaşımını kısıtlamak için yapılacak revizyonları değerlendireceklerini açıkladı.

Hali hazırda tansiyonun oldukça yüksek olduğu Güney Çin Denizi’nde, Çin resmi haber ajansı Xinhua‘daki habere göre, revizyondaki bazı kısımların, serbest dolaşım özgürlüğü çevresinde uluslararası kabul gören normlarla karşı karşıya gelebileceği ve bölgede Pekin ile Washington arasındaki gerilimi daha da artırabileceği değerlendiriliyor.

Yasanın güncellenmesi ise beklenmeyen bir konu değil. Çin Komünist Partisi, 2015’in sonundaki beşinci plenumda ilan edilen 13. Beş Yıllık Planın taslağında, mevcut deniz yasasını ve deniz kolluklarını güçlendirme yetkisi için tekrar gözden geçireceğini açıklamıştı.

Bu yasa güncellemesi ile Çin, yabancı gemilere Çin karasularında dolaşım için izin verilmesi konusunda sıkı kısıtlamalar getirmeyi planlıyor.

Tasarı, onay almadan Çin sularına giren yabancı gemilere 300.000-500.000 yuan (43.706-72.844 dolar) para cezası verilmesini ve Çin yasalarını ihlal eden gemilerin sınır dışı edilmesini içeriyor. Ayrıca, yabancı gemilerin deniz trafik güvenliğine ve düzenine zarar vereceği izlenimi edinildiği takdirde bu gemilerin Çin sularına girmesini önlemek için deniz kuvvetlerine yetki verilecek.

Ayrıca geçtiğimiz ay ABD’ye ait casus denizaltının Çin donanması tarafından bulunması sonrasında yasaya, “Çin Halk Cumhuriyeti’nin karasularından geçen yabancı denizaltılar yüzeye çıkmalı, ulusal bayraklarını kaldırmalı ve Çin’in deniz idaresine rapor edilmeli” şeklinde bir madde ekleneceği de belirtiliyor.

1984 yılına ait yasadaki değişikliklerin, Çin’in 13. Beş Yıllık Planının sona erdiği 2020’de yürürlüğe girmesi bekleniyor.