Çin ve Filipinler Güney Çin Denizi'ni görüşecek

İkili danışma mekanizmasının ilk toplantısının 19 Mayıs'ta Çin'in Guiyang kentinde düzenleneceğini açıkladı.

Çin ve Filipinler Güney Çin Denizi'ni görüşecek

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Çin ve Filipinler arasındaki Güney Çin Denizi sorununa dair ikili danışma mekanizmasının ilk toplantısının 19 Mayıs’ta Çin’in Guiyang kentinde düzenleneceğini açıkladı.

CRI Türkçe‘nin haberine göre, Hua Chunying, bugün düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Liu Zhenmin ve Filipinler’in Çin Büyükelçisi Jose Santiago Santa Romana’nın iki ayrı heyetle Güney Çin Denizi hakkında dostane diyalog ve istişare toplantısı yapacağını bildirdi.

Çin sözcüsü, toplantının, geçtiğimiz ekim ayında bir araya gelen Çin ve Filipinler liderlerinin vardığı önemli fikir birliğini hayata geçirmeyi ve iki taraf arasında Güney Çin Denizi sorununa ilişkin diyalog platformu kurmayı hedeflediğini dile getirdi.

Kuşak ve Yol Forumu sırasında Pekin’de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’le görüşme yapan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Güney Çin Denizi sorununun barışçı diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi.

İki liderin, Güney Çin Denizi sorununun diyalog ve istişareyle çözülmesi konusunda bir kez daha mutabık kaldıklarını belirten sözcü Hua, bunun iki ülkenin halklarının temel çıkarlarına uygun olduğunu ve bölgesel barış ve istikrarın bu şekilde korunabileceğini kaydetti.