Çin: ABD saygı göstermezse karşılık vereceğiz

Trumo Çin’in Amerika’dan teknoloji ve fikri mülkiyet hırsızlığı yapıp yapmadığını inceleme talimatı verdi.

Çin: ABD saygı göstermezse karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Ticaret Temsilciliği’ne Çin’in Amerika’dan teknoloji ve fikri mülkiyet hırsızlığı yapıp yapmadığını inceleme talimatı verdi.

Trump, söz konusu talimatı içeren kararnameyi onaylamak için New Jersey’deki tatilinden bir günlüğüne başkent Washington’a geldi.

Trump konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Başka ülkeler tarafından fikri mülkiyet haklarının çalınması, ulusumuza her yıl milyarlarca dolara mal oluyor. Milyonlarca istihdam kaybına yol açıyor. Yıllar boyunca, ülkemizin zenginlikleri böyle soyuldu, Washington hiçbirşey yapmadı. Bunu engellemek için asla kılını kıpırdatmadı. Ama bunu daha fazla görmezden gelmeyeceğiz. Bugün Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilciliği’ni, Çin’in Amerika’dan fikri mülkiyet haklarının çalınması ile teknoloji transferi gibi konulardaki politika, eylem ve uygulamalarını araştırması için görevlendiriyorum.”

Çin: ABD kuralları çiğneyen taraf olmamalı

ABD’nin bu girişimine karşı Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ABD’nin Çin ile ticari ilişkileri zedeleyen eylemlerde bulunması halinde, Çin’in yasal ticaret haklarını kararlılıkla koruyacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, ticaret ofisine Çin’in ABD’den fikri mülkiyet hırsızlığı yapıp yapmadığını inceleme talimatı veren kararnameyi imzaladı. 1974 Ticaret Kanunu’nun 301. maddesi uyarınca Trump, imzaladığı başkanlık kararnamesi ile ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’ı soruşturma için görevlendirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin bu konudaki tutumu hakkında bilgi verdi.

Hua, ABD’nin çok taraflı kuralları çiğneyen bir taraf olmaması gerektiğine işaret ederek, ticari korumacılık konusunda Washington yönetiminin atacağı herhangi bir adımın ikili ticari ilişkilere ve iki tarafın işletmelerine zarar vereceğini kaydetti.

Sözcü Hua, ABD’nin gerçekleri göz ardı ederek, çok taraflı ticari kurallara saygı göstermeyen eylemlerde bulunması halinde, Çin’in uygun şekilde karşılık vereceğini ve yasal haklarını koruyacağını belirtti.