CHP'den açıklama: Organize oy hırsızlığı ortaya çıkmıştır

YSK'ya iptal başvurusu yapan CHP'den açıklama geldi.

CHP'den açıklama: Organize oy hırsızlığı ortaya çıkmıştır

Bugün sabah saatlerinde YSK’ya giden ve referandumunun iptali yönünde başvuruda bulunan CHP heyeti adına Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan açıklamada bulundu.

“Referandum iptal edilmelidir” diyen Tezcan’ın açıklamaları şu şekilde:

Referandum sürecinin en başından itibaren bu kampanya bir siyasi parti kampanyası değil, ülke ve millet sorunu dedik. Sandıkta da millet iradesinin ön plana geçmesine vurgu yaptık. Bir şey çok açıktır ki kampanya başından sonuna kadar, OHAL koşullarında ‘Hayır’ın yasak, ‘Evet’in serbest olduğu bir ortamda yapıldı. ‘Evet’ devlet, ‘Hayır’ millet kampanyası oldu.

Şu anda kamu vicdanı açısından durum bellidir. Millet kampanyası, devlet kampanyasını yenmiştir.

Kampanya döneminde yaşanan hukusuzluklar oy günü ve sayım esnasında da devam etmişti. Baskı ve tehditle alamadıkları sonucu YSK’yı devreye sokarak alma yoluna gitmişlerdir.

Biz bu sonuçları gayri meşru olarak görüyoruz. Bu şekliyle kesinleşebilir ama hiçbir zaman meşru olmayacaktır. Biz bu noktada sonuçlar kesinleşmeden bütün hukuk yollarını kullanarak ne gerekiyorsa yapacağız.

Bununla birlikte halk oylamasının iptalini istiyoruz. Bu seçimlerin meşruiyetini sağlayacak tek şey oylamanın iptalidir.

Oy pusulalarında ve zarflarda neden mühür kullanılması öngörülüyor? Bunun amacı sahteciliği önlemek.

Ancak bundan önceki hiçbir seçimlerde görülmediği şekilde sabah sandık kurullarına teslim edilen oy pusulalarında eksik oy pusulaları çıkmıştır. Bunu YSK’ya sorduğumuzda paketleme hatası olduğu söylenmiştir. Öyle ki, millet iradesinin paketleme hatasına kurban edildiği ortaya çıkmıştır.

Bununla birlikte, akşam YSK’nın yaptığı açıklama ile birlikte ortaya organize oy hırsızlığı çıktığı görülmüştür.

Bu bir oy hırsızlığı organizasyonudur. Sabah eksik çıkan pusulalar, sandık başlarında mühürlenmeden ‘Evet’ oylarına dönüştürülerek sandıkların içinde sokulmaya çalışılmıştır. Eğer bu seçimler yargı gözetim ve denetimi altında yapılıyorsa, YSK’nın görevi bunu yürütmekti.

Ancak YSK’nın kararı seçimlere hile karıştırılmasının ve sahteciliğin önünü açmıştır. Seçimlerin meşruiyeti kalmamıştır.

Mühürsüz oy pusulalarına sonrasında mühür vurulduğu ortaya çıkmıştır. Geçen iki günde torbaların içine ne kadar müdahale ettiğini bilmiyoruz.

Şu anda Türkiye’de kaç tane mühürsüz oy pusulası var bunları bilmemiz mümkün değildir. Bu seçimlerin sayımları yenileyerek düzeltmek mümkün değildir. O yüzden seçimler yenilenmelidir.

Güvenli seçimin güvencesi olması için bulunan YSK, seçim güvenliğini ortadan kaldırmanın aracına dönüşmüştür.