Çevreci çifte silahlı tehdit

Antalya'da HES'lere karşı mücadele veren çiftin evine silahlı tacizler başladı.

Çevreci çifte silahlı tehdit

Antalya’nın Alakır Vadisi’nde kendi oluşturdukları ekolojik evde HES’lere karşı mücadele veren Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu, önceki gece evlerine iki el silah sıkıldığı iddiasıyla jandarmaya başvurdu.

Milliyet’ten Arif Balkan‘ın haberine göre, yıllar önce şehir hayatını bırakarak Alakır’a yerleşen çift, vadiye yapılan HES projesine karşı hukuk mücadelesi veriyor. HES inşaatını üstlenen firma çalışanları tarafından zaman zaman taciz edildiklerini ve bulundukları alanı terk etmelerinin istendiğini belirten Tuğba Günal “Geçen perşembe gecesi, yoldan geçen arabadan bizim eve iki el ateş edildi. Daha önce de bu tip şeyler yaşamıştık. Tedirginlik yaymaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Günal şöyle devam etti: “HES’in bekçisi Şaban Akkay geçen yıl bizi tehdit ettiği için 5 ay hapis cezası almıştı. Bu tip saldırıları kaydetmek için yaşam alanımızın çevresine gece görüşlü (kızıl ötesi) kamera koymak istiyoruz.”

“Ayaklarınızı denk alın, yoksa bacaklarınızı kırarız”

Alakır nehri üzerine yapılmak istenen HES projelerine karşı çevreci örgütler ve duyarlı vatandaşlarla beraber HES’lerin iptali için çeşitli davalar açtıklarını belirten Günal, davaların HES yapım firmalarını rahatsız ettiğine dikkat çekerken Günal şöyle konuştu: “İki yıl önce yaşam alanımızın çok yakınında birkaç kez havaya ateş açarak bizleri korkutmak istediler. Bizler bu olayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Fakat savcı, ‘Avcılar ya da başka birileri ateş etmiştir. Size yönelik bir saldırı olduğu yönünde her hangi bir delil yok’ diyerek dava açmadı. Daha sonra 11 Ağustos 2016 günü saat 17.00 sıralarında Metamar/Dedegöl Enerji şirketine ait Kürce HES’in bekçisi Şaban Akkay bizleri tehdit ederek ‘Ayaklarınızı denk alın, yoksa bacaklarınızı kırarız’ deyince biz yine savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Davaya bakan Kumluca 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi, geçen hafta Şaban Akkay’a, Birhan Erkutlu’yu tehdit etmek suçundan beş ay hapis cezası verdi. Bekçinin daha önceden de kasıtlı suçtan ertelenmiş cezası olduğu için hapis cezası ertelenmedi.”

Perşembeyi cumaya bağlayan gece yaşam alanlarına yakın mesafeden silahla iki el ateş edildiğini, silahtan çıkan ateşi gördüklerini kaydeden Günal, jandarmanın ‘mermi kovanı bulamadık’ dediğini ve konuyla ilgili daha önce kendilerini tehdit eden Şaban Akkay’ın ifadesinin alındığını öğrendiklerini aktardı.

Bölgenin kendileri için artık ciddi tehlike içerdiğini, ancak buranın evleri olduğunu ve bölgeyi terk etmeyeceklerini belirten Günal, çevre dostlarından destek istedi.