Çavuşoğlu'ndan Suudi Kralı ile görüşme sonrası açıklama: Kral liderlik göstermeli

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan Kralı ile görüştü.

Çavuşoğlu'ndan Suudi Kralı ile görüşme sonrası açıklama: Kral liderlik göstermeli

Katar krizi ile ilgili Suudi Arabistan’a giden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, akşam saatlerinde görüştüğü Kral Salman’ın Türkiye’ye verdikleri önemi defalarca vurguladığını ve ilişkilerin güçlendirileceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’da temaslarda bulundu. Kral Salman’la bir araya gelen Çavuşoğlu, görüşme sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Bu kriz başladığı günden bu yana, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Türkiye büyük çaba sarf ediyor. Bunun aşılması için katkı sağlayabilecek ülkeler de bizi sürekli arıyor. Bu akşam da Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la bir görüşme yaptı Cumhurbaşkanımız.”

“Herkes delilleri görmek istiyor”

“Benim de bölgeye ziyaretlerimde amacım, Türkiye olarak ne düşündüğümüzü anlatmak. Ne düşündüğümüz de son derece basit. Bu sorunun bir an önce çözülmesi lazım. Söylemesi kolay ama hangi adımların atılması gerekiyor. Suçlamalar var ama delillerin ortaya konulması lazım. Katar da, arabulucu olan Kuveyt de bunu görmek istiyor. Biz de bunu görmek istiyoruz. Ancak henüz bu konuda çalışma yaptıkları için, bunu kimseye gösteremediklerini söylediler.”

“Kral, Türkiye’ye verdiği önemi defalarca vurguladı”

“Tabii ikili ilişkilerimiz de görüştük. Türkiye’ye verdikleri önemi defalarca Kral Salman vurguladı. Biz de Suudi Arabistan’a önem veriyoruz. Kral Hadimu’l- Haremeyni Eş-Şerifeyn Katar ilgili düşüncelerini anlattılar. Biz de ‘neticede sorun olabilir, bir taraftan bunu belgelendirmek lazım, bir taraftan ama sorunu çözmek için önemli Kral’ın bir rol alması gerektiğini ve liderlik göstermesi gerektiğini’ söyledik.”

“Erdoğan’ın tek cümlelik mesajını ilettik”

“Şu anda bulunduğumuz şartları biraz yumuşatmakta fayda var. Cumhurbaşkanımızın da zaten Kral’a bir cümlelik mesajı vardı: ‘Hadimu’l- Haremeyni Eş-Şerifeyn kendisine yakışır bir şekilde çözmesini bekliyoruz, biz de katkı sağlamak için hazırız’ demişti. Onu ilettik.

Bana göre çok faydalı bir görüşme oldu. Ama sonuçta Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin önemini de vurguladı ve bundan sonra da ilişkilerimizi güçlendireceğiz.”