Çavuşoğlu: Hollanda Başbakanı'nı adam zannediyordum

Türk bakanların engellenmesi nedeniyle diplomatik kriz yaşanan Hollanda'yla ilgili olarak Hükümet'ten bir ağır ifade daha geldi.

Çavuşoğlu: Hollanda Başbakanı'nı adam zannediyordum

Türk bakanların engellenmesi nedeniyle diplomatik kriz yaşanan Hollanda’yla ilgili olarak Hükümet’ten bir ağır ifade daha geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda Başbakanı Mark Rutte için “Onu adam zannediyordum” diye konuştu.

Avrupa’yla Geri Kabul Anlaşması’nın zaten şu anda uygulamaya konulmadığını belirten Çavuşoğlu, vize serbestliği konusunda Türkiye’ye verilen sözlerin tutulmaması halinde uygulamada olan Göç Anlaşması’nın da bundan sonra uygulanmayacağını vurgulayarak şunları ifade etti:
“Geri Kabul Anlaşması zaten tamamen iptal edilecek. Şu anda uygulamıyoruz zaten. Onlar bizi vize konusunda oyaladılar. Ayrıca 18 Mart Göç Anlaşması var… Geri Kabul Anlaşması’nı uygulamıyoruz. Göç Anlaşması’nı da bundan sonra uygulamayacağız. Yani değerlendiriyoruz. Bu şartlar yerine gelmezse bir an evvel onu da uygulamayacağız. Bunların hepsi bizim elimizde. Biz bugünden itibaren bunu uygulamıyoruz diyoruz biter, bu kadar. Tek taraflı bunu durdurabiliriz. Hiç kimseden izin almamıza gerek yok. Biz elimizdeki kozların hiç birisini tehdit olarak kullanmıyoruz. Bizim elimizdeki kozlar, güçler bunların elinde olsa bir kaşık suda adamı boğarlar. Boğmaya da çalışıyorlar zaten.”

“Adam zannediyordum”

Hollanda’nın, kendisinin ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ziyaretlerini engellemesine ilişkin süreci anlatan Çavuşoğlu, öncesinde Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin “Türk bakanın buraya gelmesini istemiyoruz” şeklinde bir açıklama yaptığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, Hollanda hükümetinin daha sonra ziyaret için “50 kişiyle ancak görüşebilirsiniz, 100 kişiyle görüşebilirsiniz, 30 kişiyle konuşabilirsiniz” şeklinde şartlar öne sürmeye başladığını belirtti. Çavuşoğlu, “Sürekli ‘Bu önerimizi de kabul etmezseniz iptal ederiz’ diye tehdit ediyorlar. Hollanda Başbakanı yalan söylüyor. Dürüst bir adam değil. Ben onu adam zannediyordum. Biz onunla oturduk göç anlaşmasını falan müzakere ettik. Adam zannediyordum ama adam değil, dürüst değil” diye konuştu.