Çavuşoğlu Gabriel görüşmesinden sonuç yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile görüştü.

Çavuşoğlu Gabriel görüşmesinden sonuç yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki günkü açıklamalarıyla iki ülkenin ilişkilerinde gerginliği had safhaya taşıyan Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile telefonda görüştü.

Karşılıklı sert açıklamaların yapıldığı Almanya ile dışişleri bakanları düzeyinde temas kuruldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile telefonda görüştü. Ancak görüşmeye ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Gabriel sert açıklamalarda bulunmuştu

Büyükada’da insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasının “önceden planlanmış” olduğu açıklamasında bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Türkiye’yi sert sözlerle hedef almış ve “Türkiye’ye çok sabır gösterdik ki bazen bunu yapmak hiç kolay olmadı” ifadelerini kullanmıştı. Gabriel, muhalifleri susturmaya çalışmak ve NATO değerlerinden uzaklaşmakla itham ettiği Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısının sertleştirilmesi ve kredi garantilerinin gözden geçirilmesi gibi önlemleri gündeme getirmişti. Türkiye’nin Berlin Büyükelçisinin de Dışişleri Bakanlığı’na çağırılarak nota verildiği krizde, Gabriel’in açıklçıklamalarına Başbakan Angela Merkel de destek vermişti.

Türkiye’nin yanıtı da sert olmuştu

Türk Dışişleri’nden yapılan açıklamada da Gabriel’e yanıt verilmiş, “Son dönemde ilişkilerimizde ciddi bir güven bunalımı yaşanmaktadır” denilmişti. Gündeme getirilen Alman şirketlerine yönelik baskı iddiaları Bakan Mehmet Şimşek tarafından yalanlanmış, Başbakan Binali Yıldırım da “Almanya bizim stratejik ortağımızdır, Olayları daha fazla germenin anlamı yok” diyerek gerginliğe son verme çağrısı yapmıştı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Alman Dışişleri Bakanı’nın sözlerini şiddetle kınıyorum. Alman şirketlerin garantisi biziz. Almanya kendine çekidüzen vermeli” demişti.