Castro Trump'a seslendi: Önceki 11 ABD başkanı gibi başarısız olursun

Raul Castro, Küba Ulusal Meclisi'nde konuştu.

Castro Trump'a seslendi: Önceki 11 ABD başkanı gibi başarısız olursun

Küba Devlet Başkanı Raul Castro Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD ile Küba arasında kurulan ilişkileri geri çekmesini kınadı ve halkın daha iyi ilişkiler sağlanması yönündeki genel desteğini görmezden geldiğini ifade etti.

Geçtiğimiz ay yeni Küba politikasını açıklayan Trump’a, Küba Ulusal Meclisi’nde yaptığı konuşmada yanıt veren Castro, Trump’ın devrimi devirme girişiminde bulunamayacağını, önceki 11 ABD başkanı gibi başarısız olacağını söyledi.

Castro, devlet tarafından yayınlanan basın organı Cubadebate’in aktardığına göre, “İnsan hakları başlığı üzerinden Küba’ya karşı yapılan manipülasyonunu reddediyoruz, bu alanda kendimizle çok gurur duyuyoruz ve Amerika Birleşik Devletleri’nden ders almayız.” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump geçen ay yaptığı açıklamada, Küba ile yapılacak ticaret anlaşmalarını kısıtlayacağını söylemişti.

Bununla birlikte Trump, diplomatik ilişkilerin kurulması da dahil olmak üzere Obama’nın birçok reformunu terk etti.

Önlemlerini “zalim ve acımasız” bir ülkeye karşı bir hareket olarak nitelendiren Trump, ikili ilişkilerdeki ilerlemenin insan hakları konularındaki tavizlere bağlı olacağını söyledi.

Castro ise, Küba’nın uzlaşmacı tona sadık kalınarak, ABD ile ikili çıkar birliği görüşmelerine açık olduğunu belirtti.

Castro, “Küba ve ABD, farklılıklarına saygı duyarak işbirliği yapabilir ve yaşayabilir. Fakat bunun için, kimsenin bir diğerinin egemenliğine ve bağımsızlığına özgü tavizler vermesini beklememesi gerekiyor.” dedi.

 

Castro Cuma günü yaptığı açıklamada Venezuela ile de dayanışmayı gündeme getirmiş ve ülkede “sokakta şiddeti teşvik eden emperyalizm ve oligarşik sektörlerin dayattığı klasik olmayan bir savaş” yaşandığını ifade etmişti.

Castro, Venezuela’dan gelen petrol sevkiyatının düşük olmasına rağmen, yılın ilk yarısında yüzde 1.1 artarak 2016 yılında yaşanan durgunluğa tepki verdiğini de belirtti.