Captan Cousteau'nun gemisi Calypso, tamir için getirildiği Türkiye'de kül oldu

Fransız deniz araştırmacısı Jacques-Yves Cousteau'nun ünlü gemisi Caliypso, tamir için getirildiği Yalova'daki bir tersanede yandı.

Captan Cousteau'nun gemisi Calypso, tamir için getirildiği Türkiye'de kül oldu

Belgeselleriyle hafızalara kazınan Fransız deniz araştırmacısı Jacques-Yves Cousteau’nun ünlü gemisi Caliypso’nun büyük bir bölümü, tamir için getirildiği Yalova’daki bir tersanede elektrik kontağından çıkan yangın sonucu büyük bir bölümü yok oldu.

Calypso’dan geriye sadece omurgası kaldı. Yangından geriye sadece omurgası kalan gemi, Cousteau’nun 3 okyanus ve 17 denizde 129 belgesel çekmesini sağlamıştı.

Dünyanın en ünlü deniz belgeselcilerinden Jacques-Yves Cousteau’nun kendiyle özdeşleşen bilim gemisi
R/V Calypso tekrar mavi sulara kavuşmak için Yalova’daki Aykın Tersanesi’ne getirilmişti. 1950-1966 arasında Kaptan Cousteau’ya hizmet veren R/V Calypso’nun son sahibi Cousteau Vakfı, Fransa yerine bakım ve onarım konusunda uzman olan Türk tersanelerini tercih etmişti.

İki kez alevler sardı

2 yıl sürecek yenilenme çalışmaları sonunda denizle buluşmayı bekleyen R/V Calypso, Nisan 2016’da getirildiği tersanede tamir ediliyordu.

Tersanenin kapalı bölümünde (hangar) tutulan 42 metre boyundaki gemide ilk yangının önceki gün öğlen çıktığı öğrenildi. Küçük çaplı yangının kısa sürede söndürülmesine rağmen gece 02.00 sıralarında gemide tekrar başlayan yangın, güçlükle söndürüldü. Yalova ve Altınova itfaiyelerinin yanı sıra tersanede çalışanların yoğun çaba harcadığı yangında, ahşap ve epoksi karışımı malzemeden yapılan geminin büyük bölümünün geri döndürülemez şekilde tahrip olduğu öğrenildi. Yangının ardından Cousteau Vakfı ile sigorta şirketi yetkililerinin yangını değerlendirmek üzere tersaneye geldiği belirtildi.

Soruşturma başlatıldı

Yangının ardından Tersane yönetimi de soruşturma başlattı. Sigorta şirketi ise yangının sebebi hakkında inceleme başlattı. Teknik ekip ise geminin tekrar yüzüp yüzemeyeceğini araştırıyor.

Mayın tarama gemisiydi

Calipso, İngiliz Kraliyet Donanması için mayın tarama gemisi olarak 1942’de denize indirildi. İkinci Dünya Savaşı’nda Akdeniz’de görev yapan gemiyi 1950’de ‘Kaptan Kusto’ satın aldı. Kaptan, Calipso’yu deniz araştırma gemisine dönüştürülürken güvertesine helikopter pisti, 2 denizaltı, dalış ekipmanları koydu. Kabinleri gözlem odalarına ve laboratuvarlara çevrilen gemi, 46 yıl dünyanın her denizinde dolaştı. 1996’da Singapur’da bir mavna ile çarpışarak batan Calipso, 42 metre boyunda 8 metre genişliğinde.