Cam işçileri: Patron bilmelidir ki, bu sözleşme bizim için nokta değil sadece bir virgül

Cam işçileri, Kristal-İş ile Şişecam patronu arasında imzalanan sözleşme ile ilgili bir açıklama yayınladı.

Cam işçileri: Patron bilmelidir ki, bu sözleşme bizim için nokta değil sadece bir virgül

Şişecam patronu ile el ele veren gerici AKP iktidarı tarafından grevleri yasaklanan cam işçileri yaklaşık iki haftadır yürüttükleri mücadelenin sonucunda imzalanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile ilgili bir açıklama yayımladı.

Kristal-İş Sendikası ile Şişecam patronu arasında imzalanan sözleşme ücret artışı anlamında işçileri tam olarak tatmin etmese de, patronun diğer dayatmalarına geri adım attırması bağlamında önem taşıyor.

Cam işçilerinin mücadele örgütü olarak yola çıkan ve direnişin örgütlenmesinde büyük pay sahibi olan Camda Sınıf Tavrı tarafından yapılan açıklamada, yapılan sözleşmenin ayrıntıları değinilirken, “Şişecam bilmelidir ki, bu sözleşme bizim için nokta değil sadece bir virgüldür. Cam işçisinin mücadelesi bitmemiştir ve bitmeyecektir.” denildi.

Cam işçileri adına Camda Sınıf Tavrı tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

BU DAHA BAŞLANGIÇ MÜCADELEYE DEVAM!

Şişecam ile sendikamız arasında 2016 Aralık ayında başlayan TİS görüşmelerinde cam işçisinin talepleri Şişecam yönetimi tarafından dikkate alınmaması nedeniyle uzlaşma sağlanamamış ve sendikamızca grev kararı alınmıştı.

Cam işçisinin TİS masasında talepleri şunlardı:

2.60 TL zam

2 Yıllık Sözleşme

İdari maddelerin aynen geçmesi.

Grev kararımız hukuksuz ve keyfi bir şekilde Bakanlar Kurulu tarafından ertelendi. Ancak cam işçileri olarak bizler kendi tarihimize ve mücadele geleneğimize yakışır şekilde Şişecam’ın uzlaşmaz tavrına ve Bakanlar Kurulu’nun dayatmalarına boyun eğmedik.

9 fabrikada 6 bine yakın işçi olarak tek yürek olduk. Gece ayazında, gündüz sıcağında haklı taleplerimizden bir adım geri adım atmadan mücadele ettik. Başta metal işçileri olmak üzere toplumun farklı kesimlerinde mücadelemiz desteklendi.

Bugün itibariyle sendikamız ile Şişecam arasında TİS imzalandı. Sözleşmenin içeriği şöyledir;

Ortalama 1.87 TL zam

İki yıllık sözleşme

İdari maddelerin aynen kabulü

Otocam Fabrikası’nın grup sözleşmesinde ayrı olarak bir protokolle düzenlenmesi.

1.87 zam taleplerimizin altındadır. Şişecam’ı alnının teriyle dünya 3.sü haline getiren cam işçisidir. Gece gündüz demeden ömrümüzü fırın başlarında tükettik. Ancak geçmiş yıllarda bizden daha düşük ücret alan sektördeki işçilerin ücretleri başını alıp giderken cam işçisinin ücreti yerinde saymaya devam etti. Enflasyon karşısında cam işçisi ezildikçe ezildi.

Şişecam’ın kârı artarken cam işçisin ücreti eridi.

Şişecam’ın üç yıllık sözleşme dayatması cam işçisinin kararlı duruşu ile boşa düşürülmüştür. Sözleşme iki yıl olarak düzenlenmiştir.

Şişecam yönetimi ücret ve özlük haklarımızı doğrudan ya da dolaylı etkileyen idari maddelerin değişmesi konusunda TİS görüşmelerin başından itibaren ısrarcı olmuş ancak cam işçisinin 12 gün süren mücadelesi Şişecam’ı bu ısrarından vazgeçirmiştir.

Çok açık ki, Şişecam yönetimi Otocam Fabrikası’nı süreç içinde gruptan ayırma derdindedir. Bu konuda ortaya koyduğu stratejinin ilk adımı Otocam Fabrikası’nı Cam İşverenleri Sendikası’ndan çıkarmak olmuştur. Şişecam’ın tüm ayak oyunlarına rağmen cam işçinin mücadelesi Şişecam yönetiminin bu taktiğini şimdilik boşa düşürmüş ve aynı şartlar ile Otocam fabrikasıyla sözleşme düzenlenmiştir. Otocam fabrikası sendikamızın en büyük silahıdır ve bu silahın cam işçisinin elinden alınmak istenmesine karşı cam işçisi uyanık olacaktır.

Şişecam bilmelidir ki, bu sözleşme bizim için nokta değil sadece bir virgüldür. Cam işçisinin mücadelesi bitmemiştir ve bitmeyecektir.

Mücadelemiz boyunca bizleri destekleyen ve yalnız bırakmayan eşlerimize, çocuklarımıza, metal işçilerine, karayolları işçilerine, inşaat işçilerine, petro-kimya işçilerine, gazetecilere, üniversite ve lise öğrencilerine, yerel esnafa ve adını sayamadığımız nice dostumuza sonsuz teşekkür ederiz.

CAMDA SINIF TAVRI