Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan ‘kıdem tazminatı’ ve ‘1 Mayıs’ açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, gazetecilerin soruları üzerine gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan ‘kıdem tazminatı’ ve ‘1 Mayıs’ açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, gazetecilerin soruları üzerine gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, katıldığı etkinlik sonrasında gazetecilerin karşısına geçerek kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

“Kıdem tazminatı taslağımız henüz paylaşılmadı”

Gazetecinin yönelttiği kıdem tazminatıyla ilgili haberlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı sorusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, konuyla ilgili net bir cevap vermekten kaçınarak, “Bizim taslağımız henüz herhangi bir paydaşımızla paylaşılmadı” cevabını verdi.

Aynı şekilde kendisine yöneltilen, “Kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde çalışanların kıdem hesaplamalarının çalışılan dönemdeki ücretleri üzerinden hesaplanacağı” yönündeki çalışmaların kendisine anımsatılması üzerine Müezzinoğlu şunları belirtti:

“Bu ifadelerin hiçbiri bana veya hükümetimizden bir arkadaşa ait değil. Dolayısıyla sorunun muhatabının ben veya hükümetimizden bir arkadaşımız olduğu kanaatinde değilim. Geçtiğimiz hafta söyledim. Önümüzdeki haftadan itibaren paydaşlarımızla görüşmeye başlayacağız. Şu anda bizim ‘şu şekilde’ diye herhangi bir ifademiz söz konusu değil. Burada tek bir ifademiz var, ‘alın terinin hakkını koruyacak, güçlü şeffaf, sürdürülebilir, hakkaniyetli bir sistemi paydaşlarımızla uzlaşı içerisinde şekillendireceğiz’. Bununla ilgili daha herhangi bir paydaşımızla görüşmüş değiliz. Dolayısıyla bugün medyaya yansıyan konular tamamen medya mensubu arkadaşlarımızın kendilerine göre bazı duyumlarıdır, yorumlarıdır.”

1 Mayıs gündemi

1 Mayıs gündemi ile ilgili işçi sendikalarının Taksim’de gerçekleşmesini istediklerine dönük taleplerinin hatırlatılması üzerine ise “sendikalarımız” olarak bahsettiği Türk-İş ve Hak-İş’in kendisini arayarak 1 Mayıs’ın nerede ve nasıl yapacaklarını ifade ettiklerini belirtti. DİSK’ten ise henüz bir talebin gelmediğini belirtti.

Bakan Müezzinoğlu’nun açıklamalarının tamamı şu şekilde:

“1977’de Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs, emekçimiz adına da ülke insanımız adına da yüreğimizi burkan acı ve kara bir gün. Dolayısıyla buranın, bu günün unutulmaması, emekçimiz adına ve insanımız adına bundan üzüntü duyulması son derece tabiidir. Bunun yaşatılması da doğrudur. ‘Kutlamalar Taksim Meydanı’nda yapılacak’ denilmesinin ardından güvenlik açısından bir sıkıntı varsa buna İçişleri Bakanlığımız, ilin valisi karar verecektir. Konunun bu kısmı Çalışma Bakanlığı olarak bizim gündemimiz olan bir bölüm değil. Sendikalarımız, Türk-İş, Hak-İş beni arayarak kutlamalarını nerede, nasıl yapacaklarını ifade ettiler. DİSK’ten böyle bir talep de gelmedi.”