Büyükada kararının ardından Alman hükümetinden ilk tepki

'Büyükada' sanıklarının tahliyesine karar edilmesi Alman hükümetini memnun etti.

Büyükada kararının ardından Alman hükümetinden ilk tepki

İstanbul Büyükada’da 5 Temmuz 2017’de yapılan toplantıya ilişkin tutuklu yargılanan 8 sanığın tümünün tahliyesine karar verilmesi, AKP’nin son dönemde ilişkilerinin hayli gergin olduğu Alman hükümetince memnuniyetle karşılandı.

DW Türkçe‘de yer alan habere göre, Hükümet sözcüsü Steffen Seibert Twitter kararın ardından hesabından “Nihayet! Peter Steudtner ve diğer insan hakları savunucuları serbest bırakılıyor. Onlar için mutluyuz ve düşüncelerimiz hala hapiste olanlarla” paylaşımında bulundu.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de mahkeme kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Bu cesaret verici bir sinyal, bir ilk adım” dedi. “Anlaşılamayan nedenlerle Türkiye’de hapiste tutulan başka Almanların da bulunduğunu” vurgulayan Gabriel, bu vakalar için de bir çözüm bulunması ve serbest bırakılmalarının sağlanması için çabaları kararlı bir şekilde sürdürecekleri mesajını verdi.

İstanbul 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki görülen duruşmada danıklar ifadesinde suçlamaları kabul etmeyerek tahliyelerini talep etmişti. Günal Kurşun, Peter Frank Steudtner, İlknur Üstün, Ali Ghravi, İdil Eser, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem’in adli kontrol ile tahliyesini talep eden duruşma savcısı, Veli Acu’nun tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Ancak mahkeme 4 kişiye yurtdışına çıkış yasağı koyarken, sanıkların hepsini tahliye etti.