Bu iddia ortalığı karıştırır: Erdoğan ve Yıldırım Varlık Fonu yağmasında anlaşamıyor

Varlık Fonu'nun nasıl kullanılacağına dair Erdoğan ve Yıldırım arasında anlaşmazlık olduğu ileri sürüldü.

Bu iddia ortalığı karıştırır: Erdoğan ve Yıldırım Varlık Fonu yağmasında anlaşamıyor

AKP’nin Ziraat Bankası, BOTAŞ, BİST, PTT, Halkbank ve THY gibi dev kamu kurumlarını devrederek oluşturduğu Varlık Fonu’nun nasıl kullanılacağına dair Tayyip Erdoğan ve Binali Yıldırım arasında anlaşmazlık olduğu ileri sürüldü.

Bloomberg‘den Kerim Karakaya, Onur Ant ve Benjamin Harvey‘in haberine göre, fonun kullanımıyla ilgili Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım arasında bir anlaşmazlık olduğu iddia edildi. Haberde Binali Yıldırım ve ekibinin, Varlık Fonu’nun başında Erdoğan ve ailesinin desteklediği Mehmet Bostan’ın yerine başka bir isim düşündüğü belirtildi.

‘Devrik’ Başkaban Ahmet Davutoğlu’nun eski başdanışmanı yandaş Etyen Mahçupyan’ın görüşlerine yer verilen haberde, Binali Yıldırım’ın bürokrasi içinde çok güçlü olduğu ve Erdoğan’dan sonra kendisinin bu göreve gelmeyi düşünebileceği iddia edildi.

Fonun kullanılmasında ise mevcut Varlık Fonu yönetim kurulunun hisse senedi ve döviz işlemleri ile kar yapması planlanırken, Yıldırım’ın bu parayı daha fazla getirisi olduğunu düşündüğü altyapı yatırımları ile değerlendirmek istediği, ancak bu ayrım sebebiyle AKP içerisinde bir kamplaşma olduğu iddia edildi.

Erdoğan ve Yıldırım arasındaki bu anlaşmazlık sebebiyle fonun “felçli” durumda olduğu ve kullanılamadığı belirtildi. Haberde, kurul’un çalışmaları hakkında bilgi sahibi kişilere göre üyelerin toplantılarda neredeyse hiçbir konuda fikir birliği sağlayamadığı ya da bu toplantıların çok sert bir ortamda geçtiği iddiası yer aldı.