Böyle rahatlık görülmedi: HSK üyeliği başvurularına fotoğraflarını dahi eklememişler!

Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun yeni üyelikleri için yapılan başvurularda ilginç durumlar ortaya çıktı.

Böyle rahatlık görülmedi: HSK üyeliği başvurularına fotoğraflarını dahi eklememişler!

CHP ve HDP’lilerin torpil yapıldığını söylediği, öte yandan MHP’li ve AKP’li yöneticilerin başvuru yaptığı  Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeliği için, aday adaylarının özgeçmişlerindeki özensizlik göze çarptı. 10 aday başvuruya fotoğraflarını dahi eklemedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, gelecek hafta Salı günü Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nun 7 Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeliği için belirlenen 21 aday arasında üye seçimi yapılacak. CHP ve HDP üyelerin AKP-MHP arasındaki üye pazarlığının parçası olmak istemedikleri gerekçesiyle katılmadıkları oylamayla belirlenen adayların Meclis’e gönderdikleri başvurulardaki özensizlik dikkatleri çekiyor. 10 adayın başvuru formlarında fotoğraf bile yer almazken, bazılarında eğitim ve görev yapılan yerlerle ilgili bilgilerin yer aldığı bölümlerde yapılan yanlışlıkların üstü çizilerek düzeltildiği görüldü. Adaylar arasında yer alan mevcut HSYK üyesi Emin Kınmaz’ın özgeçmişinde “4 Ağustos 2017 tarihinde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliğine atanmıştır” ifadesinin yer alması dikkat çekti.

“15 Temmuz’dan hiç ders çıkartılmamış”

Karma Komisyonu’nun CHP’li üyesi Ömer Süha Aldan, “Bir film oynatılıyor. Esas oğlanlar var bir de yan karakterler. İki parti arasında anlaşma yapılmış, genel merkezlerde belirlenmiş isimler var, bir de aday olarak onlara eşlik edecekler belirlenmiş” dedi.

Cumhuriyet‘te yer alan habere göre, 15 Temmuz darbe girişiminden ders alınmadığının en büyük göstergesinin bu seçim olduğunun altını çizen Aldan, “Yargıda yeni bir yapılanma olacak. Bu yeni yapılanmanın eziyetini onlar kadar bu halk da çekecek. Bağımsız yargı kurmanın avantajı elimizdeyken iki parti bu avantajı heba etmiştir” dedi. Aday adaylarının komisyona çağrılıp mülakat bile yapılmadığını kaydeden Aldan, “Danıştay ve Yargıtay üyeleri hâkim ve savcıyken 2 yılda bir müfettiş incelemesine tabi tutulurlar. Tüm meslek yaşamları, özel yaşamları hal kâğıtlarında yazılıdır. İnanılmaz bir durum, ama bu hal kâğıtlarını bile komisyon istemedi. Oy kullanan AKP ve MHP milletvekilleri seçtikleri kişilerden kaçını tanıyor? Yüzde 95’ini tanımıyorlardır. Hayatta görmedikleri kişileri birer sayfalık eğreti ve özensiz özgeçmişler üzerinden seçmiş oldular” görüşünü dile getirdi.