BM’deki Küba’ya yönelik ambargonun kaldırılmasına yönelik oylamada ABD ve İsrail’den red

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapılan toplantıda ABD’nin Küba’ya yönelik uyguladığı ekonomik, ticari ve finansal ambargo oylandı.

BM’deki Küba’ya yönelik ambargonun kaldırılmasına yönelik oylamada ABD ve İsrail’den red

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapılan toplantıda ABD’nin Küba’ya yönelik uyguladığı ekonomik, ticari ve finansal ambargo oylandı. 26 yıldan beri yapılan ambargo oylamasında 191 ülke ambargonun kaldırılması yönünde oy kullanırken, sadece ABD ve İsrail red oyu kullandı.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl ABD, Küba ile ilişkilerin “normalleşeceği” sinyalleri vermiş ve bir önceki yıl yapılan ambargo oylamasında “çekimser” oyu kullanmıştı. O tarihten bu yana Donald Trump’ın başkanlığında ABD’de dış politikada yayılmacı ve müdahaleci tarzını arttırmıştı.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, Küba halkının insan hakları ve temel özgürlüklerden mahrum olduğunu iddia ederek verdikleri red oyunu, “ABD bu platformda ya da nerede olursa olsun yalnız kalmaktan korkmuyor. İlkelerimiz bir oy için satılık değil” şeklinde savundu.