BM Genel Kurulu’nda Kıbrıs’ta müzakere çağrısı

Birleşmiş Milletler 72.Genel Kurulu’nun üçüncü gününde Kıbrıs’ta müzakerelerin tekrar başlaması çağrısı yapıldı.

BM Genel Kurulu’nda Kıbrıs’ta müzakere çağrısı

Kıbrıs Cumhurbaşkanı olarak Birleşmiş Milletler 72.Genel Kurulu’nda konuşan Anastasiadis Temmuz ayında duran görüşmelerin tekrar başlamasına “hazır olduklarını” bildirdi. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’a çağrı yapan Anastasiadis, “sadece saygı ve uzlaşı yoluyla kimsenin kazanıp ya da kaybetmediği bir ve tüm tarafların endişelerinin giderildiği sağlam bir çözüme kavuşulabilir” dedi.

Anastasiadis konuşmasını şöyle sürdürdü:

“BM Genel Sekreteri ile yarınki görüşmede, çerçeve teklifleri ve BM’nin ilgili kararlarına uygun olarak müzakereleri hemen başlatmaya hazır olduğumuzu iletme niyetindeyim. Kıbrıs konulu yeni konferans, geçmişte yaşananlara son koymalı. Bu ancak sağlam hazırlık yapılması, tüm taraf ve paydaşların güçlü siyasi irade ve kararlılık göstermesi durumunda olur. BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi üyelerinin bu çabalara destek vereceğini ve yardımda bulunacaklarından şüphe etmiyorum.”

27 Haziran tarihinde başlayan müzakerelerin Temmuz ayında bitmesinin ardında yatan nedenin Türkiye’nin olduğunu iddia eden Anastasiadis, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“BM Genel Sekreteri’nin sunduğu çerçeve belge, stratejik anlaşmalara yol açabilir, yeni hareketlilik kazandırabilirdi. Net biçimde genel sekreterin bu planına uygun hareket ederek ben her iki toplumun endişelerini yansıtan gerçekçi tekliflerde bulundum. Bu teklifler, genel sekreterin sunduğu çerçevelere de dayanıyordu. Ama Türkiye, genel sekreterin çerçeve belgesine aykırı davranarak esnek olmayan tutum aldı ve şunda ısrar etti: Garanti anlaşmasının korunması, müdahale hakkı ve ayrıca ordusunun daimi varlığı.”

Görüşmeler tıkanmıştı

Daha önce Kıbrıs, Yunanistan, Türkiye Kuzey Kıbrıs arasında BM’nin gözetiminde başlayan müzakerelerde çözümün Türk ordusunun bölgeden çekilmesiyle başlayacağını iddia eden Kıbrıs’a karşı Türkiye, Kuzey Kıbrıs’ın güvenliği sağlanmadan “bu iş olmaz” demişti. Kıbrıs ve Yunanistan Türkiye’yi “çözüme hazır olmamakla” suçlarken, Türkiye ise “biz hazırız ama Kıbrıslı Türkleri anlamaları gerekir” demişti.

Kıbrıs’ta 40 yıla yakın süren çözümsüzlüğün ardından 2000’lerde ilk kez çözüm için masaya oturulmuştu. Kıbrıs’ın her iki kesiminde yapılan referandumda çözüm reddedilirken, son yıllarda müzakerelerin tekrar gündeme gelmesi dikkat çekti. Özellikle Kıbrıs havzasında keşfedilen doğalgaz ve petrol bölgelerinin öneminin artmasıyla “çözümün” masaya yatırılması dikkat çekerken, tarafların şimdilik anlaşması mümkün gözükmüyor.