Birleşmiş Milletler'den Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) açlık grevindeki tutuklu eğitim emekçileri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için Hükümet'e çağrıda bulundu.

Birleşmiş Milletler'den Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) açlık grevindeki tutuklu eğitim emekçileri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile insan hakları savunucularının İstanbul’da gözaltına alınmaları ile ilgili olarak Hükümet’e çağrıda bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell imzasıyla yazılı olarak duyurulan açıklamada, İstanbul Büyükada’da gözaltına alınan insan hakları savunucuları ile Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya değinildi.

Açıklamada, insan hakları savunucularının 5 Temmuz’da Büyükada’daki bir eğitim toplantısı sırasında gözaltına alınmalarıyla ilgili, “Şu anda ciddi bir işkence ve insanlık onuruna aykırı, küçük düşürücü muamele görme riski altında olmalarından endişe duyuyoruz” denildi.

“Gülmen ve Özakça serbest bırakılıp işlerine iade edilsin”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden yapılan açıklamada, açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya da değinilerek, “son derece kaygılıyız” denildi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin açıklamasında Gülmen ve Özakça ile ilgili şunlar ifade edildi:

“Geçen yılki tasfiyeler sırasında işten atılmalarını protesto için Mart ayında açlık grevine başlayan iki insan hakları savunucusu, araştırma görevlisi Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça ile ilgili de son derece kaygılıyız. İşten atılmaları konusunu gündemleştirerek terörizme yardım ettikleri iddiasıyla Mart ayında tutuklandılar. Açlık grevinin neredeyse dördüncü ayına giriyorlar ve bildirilene göre, o kadar zayıflamışlar ki, hareketlilikleri bundan ciddi şekilde etkilenmiş durumda. Türk hükümetini bir an önce Gülmen ve Özakça’yı serbest bırakıp işlerine iade etmeye ve hukuksuz şekilde tutuklanıp, işten atılmalarını tazmin etmeye çağırıyoruz.”