Birleşik Metal-İş'ten cam işçileriyle dayanışma kararı: Grev yasağına sessiz kalmayacağız!

Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS), AKP'nin kararıyla grevleri yasaklanan Kristal-İş üyesi cam işçileriyle dayanışma eylemleri başlatıyor.

Birleşik Metal-İş'ten cam işçileriyle dayanışma kararı: Grev yasağına sessiz kalmayacağız!

Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS), sermayenin partisi AKP’nin kararıyla grevleri yasaklanan Kristal-İş üyesi cam işçileriyle dayanışma eylemleri başlatıyor.

Kristal-İş’in Şişecam patronuyla uzlaşamaması nedeniyle 24 Mayıs’ta ilan ettiği grev kararı, ‘milli güvenliği bozucu’ nitelikte olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştı. İşçi düşmanı AKP’nin gerçek yüzünü bir kez daha ortaya çıkaran karara karşı cam işçileri, ülke genelinde Şişecam’a bağlı 7 ayrı fabrikada üretimi durdurma ve işyerlerini terk etmeme eylemlerine devam ederken, BMİS’ten dayanışma kararı geldi.

BMİS’in açıklamasına göre, Şişecam işçileri direnişlerini sürdürdüğü fabrikalarda ziyaret edilirken, BMİS’in örgütlü olduğu fabrika ve işyerlerinde de vardiya giriş çıkışlarında dayanışma eylemleri düzenlenecek.

BMİS’in kararla ilgili açıklaması şöyle:

“Metal İşçisi Cam İşçisinin Yanında

GREV YASAĞINA KARŞI OMUZ OMUZA

• Metal işçisinin grevlerini yasaklayanlar şimdi cam işçilerinin grevini yasakladı. Şimdi sınıf dayanışmasını yükseltme zamanı. Birleşik Metal-İş, Kristal-İş Sendikası’nın yanında olacak. Metal işçileri cam işçilerini yalnız bırakmayacak.

• Sendikamız, 31 Mayıs Çarşamba günü Şişecam’a bağlı Çayırova Cam Fabrikası işçilerini vardiya çıkışında, saat 16:00’da ziyaret edecek. Aynı gün örgütlü olduğumuz tüm fabrikalarda metal işçileri, grevleri yasaklanan cam işçilerine dayanışma eylemleri yapacak.
Bakanlar Kurulu kararlarıyla grev erteleme, AKP hükümetinin grev hakkını ortadan kaldırmaya yönelik rutin uygulaması haline geldi. Erteleme kararları, patronların talepleri doğrultusunda tamamen keyfi bir şekilde alınmaktadır. Hükümet, grev hakkını gasp ederek Anayasa’ya aykırı davranmaktadır. Grev erteleme kararlarına yönelik Anayasa Mahkemesi’nin geçmişte verdiği iptal kararlarını tanımamaktadır.

Son örnek cam işkolunda yaşanıyor. Şişecam bünyesindeki dokuz fabrikada yaklaşık 6 bin cam işçisinin 24 Mayıs tarihinde başlatacağı grevler yasaklandı. İşçiler grev yasağına karşı ve toplu sözleşmedeki talepleri için geçen haftadan buyana eylemlerini sürdürüyor.

2015 yılında MESS, bu yıl Asil Çelik ve EMİS grevlerimizin, yine bu yıl Akbank Grevi’nin Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanmasının ardından cam grevinin de aynı şekilde yasaklanması artık Türkiye’de grev hakkının fiilen ortadan kaldırılmak istendiğinin en açık kanıtı olmuştur. Bu nedenle grev hakkına sahip çıkan işçilerle işkolu, sendika, konfederasyon ayrımı gözetmeksiniz dayanışma içinde olmak işçi sınıfımızın temel görevidir. Sendikamız da bugüne kadar cam işçileriyle ve sendikalarıyla gösterdiği dayanışmayı yükseltecektir.

Bu doğrultuda;
Sendikamız Genel Başkanı ve Genel Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımıyla, 31 Mayıs Çarşamba günü saat 16:00’da, Şişecam’a bağlı Çayırova Cam fabrikası işçilerine dayanışma ziyareti yapılacaktır.

Aynı gün (31 Mayıs Çarşamba) ve saatlerde, grev yasağına karşı eylemlerin devam ettiği Mersin, Lüleburgaz ve Eskişehir fabrikalarındaki işçilere ilgili şubelerimiz dayanışma ziyaretleri yapacaktır.

Yine aynı gün örgütlü olduğumuz tüm fabrikaların vardiya giriş ve çıkışlarında dayanışma eylemleri yapılacaktır.

Grev yasağına sessiz kalmayacak, sınıf dayanışmasını yükselteceğiz.

BİRLEŞİK METAL-İŞ SENDİKASI
Genel Yönetim Kurulu”