Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi: Asgari ücret, enflasyon karşısında eriyor

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin (BİSAM) hazırladığı Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Nisan 2017 Dönem Raporu yayınlandı. TÜİK’in hesapladığı enflasyon hesaplaması, işçi sınıfının yaşadığı yoksullaşmayı gizlemeye yaradığı belirtilen raporda, Türkiye kapitalizminin işçi sınıfına reva gördüğü kötü ekonomik koşullar sergileniyor. BİSAM’ın yayınladığı rapora göre, geçen yıl %7.9 oranında artan asgari ücret, enflasyonun %11.87 olmasıyla birlikte... View Article

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi: Asgari ücret, enflasyon karşısında eriyor

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin (BİSAM) hazırladığı Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Nisan 2017 Dönem Raporu yayınlandı.

TÜİK’in hesapladığı enflasyon hesaplaması, işçi sınıfının yaşadığı yoksullaşmayı gizlemeye yaradığı belirtilen raporda, Türkiye kapitalizminin işçi sınıfına reva gördüğü kötü ekonomik koşullar sergileniyor.

BİSAM’ın yayınladığı rapora göre, geçen yıl %7.9 oranında artan asgari ücret, enflasyonun %11.87 olmasıyla birlikte %3.5 değer kaybetti. Bu rakamlardan yola çıkılarak, raporda asgari ücret için, “enflasyon karşısında ‘mum gibi’ eridi” ifadesi yer alıyor.

Asgari ücretli bir işçinin alım gücünde yaşanan düşüş, raporda şu şekilde yer alıyor:

Asgari Ücret Alım

“Asgari ücret geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 artış göstererek AGİ (Asgari Geçim İndirimi) dâhil 1404 TL seviyesinde buna karşın enflasyon oranı resmi olarak yüzde 11,87 olarak gerçekleşti. Asgari ücret enflasyon karşısına alım gücünü bir yılda yüzde 3,5 seviyesinde kaybetti.

Asgari ücretin alım gücü kaybı meyvede yüzde 21,7, katı ve sıvı yağlarda yüzde 16, ette yüzde 7,4, ekmek ve tahıllarda yüzde 3,8, süt, peynir ve yumurtada yüzde 3,1, karayolu ile yolcu taşımacılığında yüzde 7,4, temel hastane hizmetlerinde yüzde 11,2, ilaçlarda yüzde 4,3, kirada yüzde 5,2 kayıp yaşandı. Kayıp enflasyon hesaplamasından kaynaklı olarak mevcuttan daha düşük çıktı.”

Enflasyon oranının, asgari ücrete yapılan zam oranın gerisinde kalmasıyla ilgili olarak raporda, “yüksek enflasyonlu günlere geri dönüş yaşandığı bu dönemde ücret kayıpları derhal giderilmelidir” deniliyor.

Sonuç

BİSAM’ın yayınladığı raporda, sonuç yerine şu ifadelere yer veriliyor.

  1. Ücret artışlarında dar gelirlileri dikkate alınacak ayrı bir endeks oluşturulmalıdır.
  2. Toplum tarafından yaygın olarak kullanılmadığı halde, yüksek değer taşıdığı için enflasyonu önemi oranda etkileyen ürünlerin mal sepetindeki ağırlığı gözden geçirilmeli, teknolojik gelişmeye koşut olarak fiyatları sürekli olarak gerileyen ürünler, sepetten çıkartılmalıdır.
  3. Her türlü sübjektif müdahaleye açık olan yıllık sepet değişiminden vaz geçilmeli. Sepetteki değişiklikler 5’er yıllık dönemler halinde gerçekleştirilmelidir.
  4. İstatistik konseyinin kapsamı genişletilerek emek örgütlerinin katılımı ve denetimi sağlanmalıdır.
  5. Hükümetin TÜİK’e müdahalesi anlamına gelecek yaklaşımlardan ve söylemlerden uzak durulmalıdır.
  6. Enflasyon hesaplamasında araştırma kapsamında belirtilen unsurlardan kaynaklı olarak yaşanan gelir kayıpları giderilmelidir.
  7. Asgari ücrete yapılan artışın enflasyon verilerinin gerisinde kalmasından kaynaklı yaşanan kayıplar derhal giderilmelidir.

Raporun tamamı, Birleşik Metal İş Sendikası’nın internet sitesinden okunabilir.