Birleşik Krallık sandık başında

Terör saldırılarının ardından ertelenip ertelenmeyeceği merak konusu olan Birleşik Krallık genel seçimleri için halk bugün sandık başında.

Birleşik Krallık sandık başında

Manchester ve Londra’daki terör saldırılarının ardından ertelenip ertelenmeyeceği merak konusu olan Birleşik Krallık genel seçimleri için halk bugün sandık başında.

Seçimler, Londra saatiyle 22:00’da sona erecek ve seçim sonrası anket sonuçları yayınlanacak. Anketler, geçmişe bakıldığında genel olarak doğru sonuçlar verse de, seçimlerin kesin sonuçları Cuma sabahına kadar belli olmayacak.

Birleşik Krallık’ta bir önceki genel seçim 2015’te yapıldı. Normal şartlarda bir sonraki seçimin 2020’de yapılması gerekiyordu. Başbakan Theresa May ise Nisan ayında sürpriz bir açıklama yaparak 8 Haziran’da erken seçime gitmek istediğini açıkladı. Parlamentoda erken genel seçim yapılmasına onay verdi.

May’in kararının temel nedeni, lideri olduğu Muhafazakar Parti’nin, Parlamento’nun alt kanadı olan Avam Kamarası’ndaki çoğunluğunu artırarak AB ile yürütülecek Brexit müzakerelerinde elini güçlendirmek istemesi. Muhafazakarların halen 650 üyeli Avam Kamarası’nda 330 sandalyesi bulunuyor.

Seçime katılan başlıca partiler ise Muhafazakar parti (Conservative Party), İşçi Partisi (Labour Party), Liberal Demokrat Parti (LDP), İskoçya Ulusal Partisi (SNL) ve  İngiltere Bağımsızlık Partisi (UKIP).

Seçimlerin favorisi Theresa May liderliğinde Muhafazakâr Parti. Önde gelen kamuoyu araştırma şirketleri, Muhafazakârları İşçi Partisi’nin 11-12 puan önünde gösteriyor. Ancak yarışın başa baş geçeceğini öngören anketler de yayınlandı.