Bir AB ülkesi daha eleştirdi: Erdoğan'ın başka ülkelerin içişlerine karışmasını reddediyorum

Avusturya Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamalarda Erdoğan'ı hedef aldı.

Bir AB ülkesi daha eleştirdi: Erdoğan'ın başka ülkelerin içişlerine karışmasını reddediyorum

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, AKP’nin Almanya’daki seçimlere ilişkin yaptığı açıklamalarla ilgili konuştu.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’daki Türkiyeli seçmenlere dönük Almanya’daki seçimlerde “Türkiye düşmanları” olarak tanımladığı partilere oy kullanmaması gerektiğini belirtmişti. Erdoğan’ın bu açıklamaları, diğer devletler tarafından “iç işlerine müdahale” olarak yorumlanmıştı.

Konuyla ilgili açıklamalar yapılmaya devam ediliyor. Almanya’dan sonra Avusturya da konuyla ilgili tepki gösterdi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Erdoğan’ın yaptığı söz konusu açıklamaları sert bir şekilde eleştirirken, aynı zamanda Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ilişkilerin niteliğine dair de yorumlarda bulundu.

Welt am Sonntag gazetesine verdiği mülakatta konuşan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, “Erdoğan’ın sadece Almanya’nın değil, başka ülkelerin içişlerine sürekli karışmasını çok açıkça reddediyorum” ifadelerini kullandı. “Eğer Erdoğan veya bakanlarının, Avusturya’da önümüzdeki seçimlerde benzeri bir şeyi yapmaya niyetleri varsa şimdiden söyleyeyim, biz asla içişlerimize karışılmasını kabul etmeyiz” diye konuşan Dışişleri Bakanı, Avrupa Birliği’nin Erdoğan’a karşı tutumunda sertleşmeye gidilmeli mi şeklindeki soruya ise, “Birçok AB ülkesi ama aynı zamanda AB Komisyonu Türkiye’de temizlik operasyonlarının başlangıcında Türkiye’de durumun tekrar iyileşeceği yönünde çok umutluydular. Çoğu şimdi bu çizgisini değiştirdi. Türkiye önemli bir komşu. Bizim gerektiği zaman işbirliğine gitmemiz gerekiyor. Ama AB üyeliği temelinde değil. Türkiye’yle AB müzakerelerini kesmemiz gerekir. Müzakerelerin temeli demokrasi ve insan haklarını da içeren Kopenhag kriterleri. Bu artık çoktan beri söz konusu değil” diye konuştu.