Binali Yıldırım'ın ikna çabaları: Kaç sefer söyledik, 93 sene evvel Cumhuriyet ilan edildi!

Başbakan Binali Yıldırım, başkanlık sistemiyle ilgili 'rejim' tartışmalarına cevap verdi.

Binali Yıldırım'ın ikna çabaları: Kaç sefer söyledik, 93 sene evvel Cumhuriyet ilan edildi!

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Meclis’te kabul edilip referanduma sunulması beklenen başkanlık sistemiyle ilgili ‘rejim değiştiriliyor’ tepkilerine “Kaç sefer söyledik?  1923’te rejim tartışması sona erdi, nokta.” diyerek yanıt verdi.

Partisinin genel merkezinde düzenlenen 115. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Yıldırım, başkanlık sistemiyle asıl yapılmak istenenin, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle başlanan değişikliğin tamamlanması olduğunu sürdü.

Yıldırım’ın açıklamalarının konuyla ilgili kısmı şöyle:

“Bu değişikliğin karşısında olanlara söyleyeceğim birkaç söz var. Yıl 2007. AK Parti iktidar. 363 milletvekili var. Bu anayasanın değişmesine karşı mücadele eden AK Parti’ye ‘Sen cumhurbaşkanı seçemezsin’ dediler. Anamuhalefet partisi o gün kendi fikrini değil, vesayetçilerin sözcülüğünü yaptı. O gün cumhurbaşkanı seçimini engellediler, 367 icadıyla. Vatandaşa gittik, vatandaş sözünü söyledi. ‘Cumhurbaşkanını ben seçeceğim’ dedi. Aslında bizim yaptığımız, orada yarım kalan işi tamamlamak. Bu değişiklik o gün yapılması gerekiyordu. Yapılan eksik kalan kısmı tamamlamaktır. İş bundan ibarettir. Rejim değişiyor, Türkiye elden gidiyor… Onlar kendileri gidiyor. Kendi ikbal meseleleri için. Türkiye’nin bir yere gittiği yok. Telaşları kendi gelecekleri… Sizin ikbaliniz için Türkiye’nin önün tıkamaya kimsenin hakkı yok. Kaç sefer söyledik, 93 sene evvel Cumhuriyet ilan edildi, 1923’te rejim tartışması sona erdi, nokta.”

Tarih verdi

Binali Yıldırım, referandum tarihini açıkladı. “Kesin tarih bu hafta belli olur diye düşünüyorum” diyen Yıldırım, “Bu anayasa değişikliği, muhtemelen Nisan ayının ilk yarısında, 20’sine kadar uygun bir tarihte yapılacak. Zannediyorum bu hafta içerisinde de kesin tarih açıklanmış olur. Bu tabii Yüksek Seçim Kurulunun vereceği bir karar. Değişiklik Cumhurbaşkanının onayına sunuldu. Cumhurbaşkanı onayladıktan sonra Resmi gazetede yayımlandıktan sonra 60 günü takip eden ilk pazar günü halkoylaması yapılır diyor kanun.” ifadelerini kullandı.