Binali Yıldırım'dan taşeron işçilere ilişkin açıklama

Başbakan Binali Yıldırım, Türk-İş ziyareti sonrası gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Binali Yıldırım'dan taşeron işçilere ilişkin açıklama

Başbakan Binali Yıldırım, Türk-İş’e yaptığı ‘sürpriz’ ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik son durumla ilgili bilgi verdi.

AKP’nin yıllardır her seçimde kullandığı ‘taşeronun kaldırılacağı’ vaadiyle ilgili olarak Yıldırım, hazırladıkları düzenlemenin önümüzdeki haftalarda Bakanlar Kurulu’na geleceğini taahhüt etti.

Yıldırım açıklamasında “Türk-İş’e gelip taşeron konusu konuşmamak olmaz. Hükümet olarak uzun süreden beri ilgili bakanlıklarımız çalışma yürütüyorlar. Muhakkak bu meseleyi gündemden çıkaracağız ve çalışanlarımızı kamuda taşeron olarak çalışanların statülerini bir kalıcı esasa bağlayacağız. Çalışmalar çeşitli alternatifler bağlanarak tamamlanmak üzere. Buradaki son tarihimiz bu yıl çıkmadan bu işe noktayı koymak. Önümüzdeki haftalarda Bakanlar Kurulu’na gelecek.” diye konuştu.

Kürdistan referandumu

Yıldırım, Irak Kürdistanı’nda 25 Eylül’de yapılacak referandumun Türkiye için bir ‘ulusal güvenlik’ meselesi olarak görüldüğünü söyleyerek şunları aktardı:

Bu kararın dünya kamuoyuna açıklanmasından itibaren Türkiye olarak bunun çok yanlış karar olacağını defalarca ifade ettik. Hükümet sözcümüz, Cumhurbaşkanımız çeşitli vesilelerle ifade ettik. Bu karardan vazgeçmelerini telkin ettik. Bu karara uluslararası alanda destek yok. Ülkelerin hemen hemen tamamı bunun yanlış bir karar olduğunu ifade ettiler. Türkiye, İran, Irak telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne anlattık. Şu ana kadar bir değişiklik yok. Aslında meselenin kaynağı olan Irak Merkezi Yönetimi ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin arasında anayasadan kaynaklanan hakların tam anlamıyla uygulanmadığı ve merkezi hükümetin beklentilere karşılık vermediği şikayetleri var. Biz de Bağdatla anlaşmazlığı gidermeleri için teklif yaptık. Fakat şu ana kadar beklediğimiz olumlu adımı görmedik. Bu karar ve referandumun gerçekleşmesi Türkiye’nin ulusal güvenlik meselesidir.”

Topbaş’ın istifası

Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın istifa ettiğine yönelik iddiayla ilgili olarak gelen soruya da, Topbaş’ın bugün içinde bir açıklama yapacağını aktararak yanıt verdi.