Binali Yıldırım Vietnam'daki sözlerinden dolayı Erdoğan'dan fırça yiyecek mi?

Başbakan Binali Yıldırım'dan Vietnam'a ziyaret.

Binali Yıldırım Vietnam'daki sözlerinden dolayı Erdoğan'dan fırça yiyecek mi?

Resmi ziyaret programı kapsamında Vietnam’da bulunan Başbakan Yıldırım’ın, burada yaptığı konuşmada, Vietnam’ın ulusal kurtuluş hareketinin lideri ve komünist önder Ho Chi Minh için sarfettiği sözler dikkat çekti.

Yıldırım, ziyaret esnasında yaptığı konuşmada, “Vietnam halkının kahramanlık mücadelesinin Türk halkı tarafından çok iyi bilindiğini” vurguladı.

Yıldırım’ın daha sonra kendisi onuruna verilen yemekte şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye ve Vietnam Doğu Batı kültürleri arasında sentez yapabilen iki ülkedir. Türkiye Asya ile Avrupa arasında Asya’nın batı ucunda Vietnam Asya’nın doğu ucunda konuşlanmış iki ülke olarak geçmiş uzun tarihe sahiptir. Ülkeler miraslarını günümüze kadar koruyarak modernleşme başarısını göstermiş iki büyük millettir. Vietnam kurucusu Ho Chi Minh gelecek nesillere çok güzel bir ülke emanet etmiştir. Aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları da bizlere güzel bir ülke emanet etmiş biz de bu emaneti gelecek kuşaklara daha gelişmiş bir ülke olarak teslim etmek amacıyla gayret ediyoruz.”

Erdoğan hakaret etmişti

Vietnam’ın ABD emperyalizmine karşı bağımsızlık mücadelesinin komünist önderi Ho Chi Minh’i saygı ve övgü dolu ifadelerle anması, akıllara AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün komünistlere sarfettiği hakaret dolu sözlerini getirdi.

Türkiye sağının emperyalizmle işbirliğinde açık ara ‘şampiyon’u olan Erdoğan dün muhtarlara hitaben yaptığı konuşmada, “Bu sol zihniyet, bu komünistler, bunlar hiçbir zaman vatansever değildir, milliyetperver değildir. ” demişti.

Şüphesiz ki Yıldırım da Erdoğan gibi amansız bir sol düşmanı, buna paralel olarak da alabildiğine gericiliğin ve emperyalizmle işbirlikçiliğin siyasi yüzlerinden biri. Ancak Ho Chi Minh’i layık olduğu gibi anabilmesi de yine sahip olduğu misyona ve takiyyeciliğe dayanıyor.

Ho Amca’nın Vietnamı mı?

Vietnam bugün Ho Chi Minh’in, nam-ı diğer Ho Amca’nın sosyalist ülkesi olmaktan oldukça uzakta. Resmi adı ‘Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti’ olsa da Vietnam, Komünist Parti’nin 1986 yılındaki 6. kongresinde kabul edilen düzenlemeyle serbest piyasa ekonomisi ve beraberinde emperyalist kapitalist dünya düzenine entegrasyon yolunda büyük mesafeler katetti.

Yabancı tekellerin istilasına açılan ülkede iş gücünün ucuzluğu sermayedarların iştahını açarken; halen enerji, telekomünikasyon, havacılık ve bankacılık gibi alanlarda KİT’lerde söz sahibi olan devlet bu varlıkları özelleştirmenin yollarını arıyor.

ABD’yle adım adım yeniden

ABD emperyalizmine karşı savaşta milyonlarca Vietnamlının hayatını kaybetmesi pahasına elde edilen zaferden yaklaşık 10 yıl sonra Vietnam, Sam Amca’yla ilişkileri yeniden başlattı. 1985’te ülkede bir ABD savaş uçağının düştüğü yeri bulabilmesi için ABD’li heyete izin verilmesi ve sonraki iki yıl içinde çok sayıda ABD askerinin kalıntılarını iade etmesi, ikili ilişkileri tekrar canlandırdı. 1987’de Reagan’ın özel bir elçi göndermesi, 1994’te ABD ambargosunun kısmen kaldırılması ve nihayet 1995’te iki ülkenin ilişkilerinin kurulduğunun ABD tarafından resmen açıklanmasıyla çıkılan yolda bugün Vietnam, ABD liderlerinin ziyaret edip anlaşma ve ortaklık belgeleri imzalayabildiği bir ‘dost ülke’ haline geldi.

2013 yılında dönemin ABD Başkanı Obama ve Vietnam’ın eski Devlet Başkanı Sang, ABD-Vietnam Kapsamlı Ortaklık Belgesi’ne imza attı.

Son olarak da Vietnam Başbakanı Phuc, ABD Başkanı Donald Trump’ı seçimlerinde elde ettiği başarıdan dolayı kutlamış, görüşmede iki ülke arasında dostluğun ve iş birliğinin önemini vurgulamıştı.