Binali Yıldırım Rakka'ya dair konuştu: ABD bize garanti verdi

Binali Yıldırım ülke ve dünya gündemine dair açıklamalarda bulundu.

Binali Yıldırım Rakka'ya dair konuştu: ABD bize garanti verdi

Başbakan Binali Yıldırım ülke ve dünya gündeminde yer alan bazı gündemlere dair görüşlerini ifade etti.

ABD tarafından desteklenen Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) yürüttüğü Rakka operasyonunun başladığını söyleyen Yıldırım, ABD’nin kendilerine YPG ile taktik ittifak kurduğunu söylediğini ifade etti.

Bunun dışında AKP iktidarının tepki aldığı helikopter kazası ve zeytinliklerin talan edilmesi ile ilgili yasa tasarısına dair de konuşan Binali Yıldırım’ın ilgili konulara dair hükümeti savunan bir pozisyonda kaldığı dikkatleri çekti.

Yıldırım’ın açıklamasından satır başları şu şekilde:

“ABD bize garanti verdi”

Rakka operasyonuna ilişkin bilgiler veren Yıldırım, “2 Haziran’ı 3 Haziran’a bağlayan gece Rakka operasyonu başladı” dedi.

ABD’nin gerekli bilgilendirmeyi operasyon öncesinde yaptığını kaydeden Yıldırım, ABD’nin uyguladığı yöntemi tasvip etmediğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu konuda her düzeyde rahatsızlığımızı ifade ettik. Onlar da bize bunun bir seçim olmadığını, mecburiyet olduğunu ve bu operasyon sonrası PYD/YPG ile ilişkilerin uzun süreli devam ettirilmeyeceğini, taktiksel bir iş birliği olduğunu söylediler ve bize gereken güvenceleri verdiler. Verilen güvence, kullanılacak silahların daha sonra ülkemizde terör gruplarının eline geçmemesi ve terör faaliyetlerinde güvenlik güçlerimize, vatandaşlarımıza karşı kullanılma ihtimalinin doğmamasıdır. Bunu özellikle takip edeceklerini ifade ettiler.”

Bedelli askerlik

Başbakan Binali Yıldırım, bedelli askerlikle ilgili, “Hükümetin gündeminde bedelliyle ilgili bir konu yok. Şu anda terörle amansız bir mücadele içindeyiz” açıklamasını yaptı.

“Kabine bir gün bakarsınız ki değişmiş”

Kabine revizyonunun yakın zamanda gündemlerinde olup olmadığına yönelik bir soru üzerine Yıldırım, “Burada kabineye girme arzusunda olan var mı? Merak edilecek bir konu değil. Kabine değişikliği konuşulmaz. Bir gün bakarsınız ki değişmiş” ifadelerini kullandı.

“Bu kazaların olmaması gerekir”

Şırnak Şenoba’da meydana gelen helikopter kazasına ilişkin bir basın mensubunun, “Helikopterde engel tanıma sistemi neden tamamlanmadı?” sorusuna Yıldırım, şu cevabı verdi:

“Bu kazaların olmaması gerekir. Engel tanıma sistemi uzun yıllardır savunma sanayisinin gündeminde olmuş. Birkaç sefer ihale yapılmış ama bürokrasi ve firmaların kendi aralarında sonuca rıza göstermemesinden iptal edilmiş. Bunların hiçbiri bahane olmamalı. Ben Milli Savunma Bakanına, ‘Gerekirse doğrudan temin suretiyle bu işi hemen halledin’ talimatını verdim.”

Zeytinliklerle ilgili düzenleme

Artık zeytinlik yapma imkanı yoksa orada, sanayinin ihtiyacı olan alanı kullanma imkanı veriliyor, belirli şartların sağlanması durumunda, kurulun uygun görmesi durumunda. Bunu ‘Zeytin alanları imara açılıyor.’ gibi bir takdim ediyorlar. Bu kesinlikle yanlış. Bir algı oluşturulmaya çalışılıyor, bu yanlış.