Binali Yıldırım: İnsanlar 'idam idam' diye bağırıyor

Başbakan Binali Yıldırım, ikinci kez uzatılan Olağanüstü Hal uygulamasına ilişkin konuştu.

Binali Yıldırım: İnsanlar 'idam idam' diye bağırıyor

Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişiminin ardından ilan edilen ve ikinci kez uzatılan Olağanüstü Hal uygulamasının kaldırılmayacağını açıkladı.

Ankara’da Bilkent Otel’de yapılan Adli Veri Bankası tanıtım töreninde konuşan Yıldırım, OHAL kararına ilişkin “FETÖ’cüleri temizlemek için bu OHAL devam etti. OHAL, vatandaş için ilan edilmiş bir durum değildir.” diye konuştu.

Yıldırım, mahkemelere darbe girişimi sanıkları için ellerini çabuk tutmaları çağrısı yapıp, “İnsanlar ‘idam idam’ diye bağırıyor” ifadelerini kullandı.

Yıldırım’ın konuşmasındaki ilgili bölüm şöyle:

“15 Temmuz’dan sonra bir OHAL süreci yaşıyoruz, FETÖ’cüleri temizlemek için bu OHAL devam etti. OHAL, vatandaş için ilan edilmiş bir durum değildir. OHAL’i biz kendimize ilan ettik. Sebebi, bu alçak örgütün mensuplarını başta türlü temizleme şansımız yoktu. Bunun için OHAL devam edecek.

OHAL dolayısıyla memuriyetten çıkarılanlarla ilgili yargı yolu kapalıydı, 70 bin dosya Anayasa Mahkemesi’nde bekliyor. Yaptığımız düzenlemeyle itiraz yolunu hukuki bir zemine kavuşturduk. Bu davaların AİHM’e gitme ihtimaline karşı bir itiraz komisyonu oluşturduk. Bu düzenleme OHAL süresince dahi hak arama yargı yolunun açılmasıdır. Bütün mağduriyetleri ortadan kaldıracak, her ne kadar ihanet yapmış olsalar da Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk devletinin gereği de herkesin hakkını, hukukunu sonuna kadar aramasıdır. Yaptığımız budur. Burada verilen kararlar adli karar değil, idari kararların kesinlik kazanmasıdır. Bu kararlar hak arama yollarını açmaya yarayan kararlar olacak. Hak arama yolunun bir mesnedi haline gelecek ve ilgili bütün mahkemeler tarafından dikkate alınacak.

“İnsanlar ‘idam idam’ diye bağırıyor”

Merhametle değil, intikamla değil, adaletle muamele edeceğiz. Adalet mülkün temeli. Adalet olmayan yerde hiçbir şey olmaz. Hepimizin görevi, adaletin gecikmeden tecellisi için bütün imkanları seferber etmemiz lazım. Darbe olalı 6-7 ay oldu. Silahı alan, insanları öldürenler belli, ‘Bunlar niye yargılanmadı’ diye vatandaş soruyor. İnsanları öldürenler, bunları itiraf edenler ayrı bir paket halinde niye yargılanmaz vatandaş bunu soruyor. İnsanlar ‘idam, idam’ diye niye bağırıyor, sonuç görmek istiyorlar.