Binali Yıldırım BBC'ye konuştu: Ya Buckingham Sarayı bombalanmış olsa?

Başbakan Binali Yıldırım, İngiliz BBC kanalına YPG, Fethullah Gülen ve 'FETÖ' operasyonlarına ilişkin konuştu.

Binali Yıldırım BBC'ye konuştu: Ya Buckingham Sarayı bombalanmış olsa?

Başbakan Binali Yıldırım, İngiliz BBC’ye yaptığı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan operasyonlara ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine “Ya Buckingham Sarayı bombalanmış olsa?..” yanıtını verdi.

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre, Binali Yıldırım, ABD Başkanı Trump ile AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında YPG başlığı ile öne çıkan telefon görüşmesine ilişkin “Bu işbirliğini kabul etmesek de anlayabiliyoruz. Bu geçici bir ilişkiydi.” dedi.

“Kabul etmesek de anlayabiliyoruz”

“Trump’ın Türkiye için neyin önemli olduğunu anladığını” öne süren Yıldırım, YPG başlığında şunları açıkladı:

“Bize bunun bir seçim olmadığını gereklilik olduğunu söylediler. YPG ya da PYD ile yapılan işbirliği için bunu söylediler. Bu işbirliğini kabul etmesek de anlayabiliyoruz. Bu geçici bir ilişkiydi. Şimdi bu ilişkiyi bitirme zamanı geldi. Çünkü Deaş hali hazırda yenilmiş durumda. Bu yüzden Bay Trump silah sağlanmasının yanlış olduğunu söyledi. Bu açıklama görüşmede yer aldı.”

Yıldırım, Soçi’de gerçekleştirilen üçlü zirvede ortaya çıkan plana ilişkin de, “Bu plan, Cumhurbaşkanı Esad’ın iktidarda kalmasını öngörüyor. Sizin bu anlaşmaya olan desteğiniz, Suriyeli Kürtlerin taraf olmamasına mı bağlı? sorusuna, “Bizim pozisyonumuz çok net. Terör faaliyetlerine katılan herhangi bir grup, bu görüşmelere katılamaz” dedi.

Gülen’in iadesi

Yıldırım, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi konusunun görüşmede yer alıp yer almadığına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

“Onların bir takım adımlar atması gerekiyor. Çünkü biz iade için gerekli delilleri ve belgeleri paylaştık. Bizim için her şey çok açık. Hiçbir tereddütümüz ve şüphemiz yok.

Operasyon eleştirisine ‘Buckhingam’lı yanıt

Binali Yıldırım, darbe girişimi sonrası başlatılan operasyonlara ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi:

“Biz kanıt olmadan hiçbir insanı tutmuyoruz. Türkiye hukukun üstünlüğünün bulunduğu bir ülke. Ya siz darbe girişimi yaşamış olsaydınız? Buckingham Sarayı bombalanmış olsa? Böyle bir olay yaşanmış olsaydı? Eğer böyle bir şey yaşamış olsanız, bizi anlardınız. Ben dostlarımızın empati yapmasını istiyorum.”