Binali Yıldırım: ABD ile karşı karşıya gelmemiz için bir sebep yok

Başbakan Binali Yıldırım, gündemdeki başlıklara ilişkin açıklamalar yaptı,

Binali Yıldırım: ABD ile karşı karşıya gelmemiz için bir sebep yok

Başbakan Binali Yıldırım, gündemdeki başlıklara ilişkin açıklamalar yaptı, “Kılıçdaroğlu’nun tutuklanacağı” iddiaları, Suriye’de ABD ile ilişkiler ve IKBY’de yapılması planlanan referandumla ilgili tartışmalara ilişkin konuştu.

Vietnam ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, Bahçeli’nin Irak Kürdistan’ında 25 Eylül’de yapılması planlanan referandumla ilgili “Savaş sebebi sayılmalıdır” çıkışı için, “Savaş devletle devlet arasında olur” dedi.

Yıldırım, Kılıçdaroğlu’nun tutuklanacağı iddialarına ilişkin de, “Gündemde kalmak için çıkarıyor” yorumunda bulundu.

Binali Yıldırım, ABD ile karşı karşıya gelir miyiz sorusuna “Böyle bir şey olması için sebep yok” diye cevap verdi.

“Savaş devletle olur”

Yıldırım, Bahçeli’nin IKBY’deki referandumu ‘savaş sebebi’ saymasına ilişkin, “Savaş kiminle kimin arasında olur? Savaş devletle devlet arasında olur. Biz bunları devlet olarak tanımıyoruz. Bir devlet bize kafa tutar, egemenlik haklarımıza karşı hareket içinde olursa bizim için savaş sebebidir. Ama burada Irak’ın parçası olan bir bölgesel yönetim var. Bu savaş nedeni olmaz.” dedi.

Afrin ve İdlib’e operasyon

Suriye’de Türkiye sınırındaki Afrin ve İdlib’e olası operasyonla ilgili Yıldırım, “Durup dururken bir yere saldıracak değiliz. Bir yere operasyon davulla zurnayla yapılmaz. Taktik hazırlığı ve planlama süreci olur. Başka ülkenin topraklarına girmenin uluslararası istişareleri, hukuki zemini olması ve meşru mazeretin olması lazım” dedi.

Rusya ile S-400 anlaşması

Başbakan, Rusya ile S-400 hava savunma füzesi alımı için anlaşmaya vardıklarını, nihai kararı Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin vereceğini de söyledi.

Kılıçdaroğlu ve atlet tartışması

Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü’ndeki atletli fotoğrafını da değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu’nun “Ben adalet diyorum onlar atlet” diyor sözleri için “Adaleti iyice ucuzlattık, adaletle atletin ne ilgisi var” dedi.

Başbakan, Kılıçdaroğlu’nun tutuklanacağı iddialarıyla ilgili ise ”İstihareye mi yatmış, neye istinaden söylüyor? Gündemde kalmak için çıkarıyor” değerlendirmesinde bulundu.

ABD ile gerginlik

Yıldırım, bir gazetecinin “Amerika ile karşı karşıya gelir miyiz Suriye’de? Sıcak temas gibi bir tehlike var mı?” sorusuna ise “İki NATO ülkesinden bahsediyoruz, olmamalı, olması için de bir sebep yok. PYD-YPG konusunda bize söylediklerinin dışında bir tutum alırlarsa tabii ki sorun olur.” diye yanıt verdi.