BES soygunundan cayanların oranı %40'a ulaştı

BES'ten cayanların oranı %26'dan %40'a yükseldi.

BES soygunundan cayanların oranı %40'a ulaştı

Çalışanların ücretlerinden yıllar boyunca kesinti yapılarak emeklilik şirketleri aracılığıyla sermayenin hizmetine para aktarılmasının hedeflendiği Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) çıkışlar devam ediyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek BES’ten cayanların oranını %26 olarak açıkladıktan 15 gün sonra oran %40’a yükseldi.

Cayanların oranı %50’yi bulabilir

Çalışanların zaten yetersiz olan ücretlerinden yıllarca kesinti yapılarak sözde emeklilik hakkı veren BES sistemine ilişkin AA’ya konuşan Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Başkanı Cemal Kişmir şu ana kadar sisteme girenlerin sayısının yaklaşık 1 milyon 750 bin olduğunu, bunlardan yaklaşık 690 bininin cayma hakkını kullandığını belirtti. Kişmir, “cayanların oranı süre sonunda yüzde 40 ya da yüzde 50’lere gelebilir. Bu cayma oranları beklemediğimiz bir şey değil.” şeklinde konuştu.

Mehmet Şimşek %26’yı yüksek bulmuştu

Çalışanların zaten yetersiz olan ücretlerinden yıllarca kesinti yapılarak sözde emeklilik hakkı veren BES sistemine ilişkin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 12 Şubat itibariyle 980 bin otomatik katılımcı olduğunu ifade ederken, “katılımcıların yüzde 26’sının çekilme hakkını kullandığını ve bu oranın oldukça yüksek olduğunu” söylemişti.

İki aylık cayma süresinden sonra da işçi dilediği zaman sistemden ayrılabilecek. Ancak ilk iki ay içerisinde sistemden ayrılan işçiden hiçbir kesinti yapılamazken, daha sonra sistemden ayrılan işçiden fon işletim gider kesintisi yapılacak.