Berkin Elvan davası başlıyor: Adalet işleyecek mi?

Haziran Direnişi eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle vurularak hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümüyla ilgili dava bugün yapılıyor.

Berkin Elvan davası başlıyor: Adalet işleyecek mi?

Haziran Direnişi eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle vurularak hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümünün üzerinden üç yıl geçti. Davanın ilk duruşması ise bugün başlıyor. Baba Sami Elvan, “Adalet çıkacağına inanmamız zor” diyor.

Berkin Elvan’ın ailesi, bir polis memurunun silahından çıkan kapsülle 15 yaşında yaşamını yitiren çocukları için üç yıldır adaletin işlemesini bekliyor. Elvan’ın ölümüne ilişkin açılan davanın ilk duruşması ise 6 Nisan 2017’de görülecek. Böylelikle Berkin Elvan’ın ölümüne neden olduğu öne sürülen polis memuru F.D., üç yıl sonra ilk kez hakim karşısında çıkacak.

4 polise takipsizlik

Berkin Elvan soruşturması, ölümünden bir gün sonra yani 12 Mart 2013’te 4 polisin ifadesinin alınmasıyla başladı. Ancak o günden bugüne kadar gerek kamera kayıtları gerekse kimlik tespiti çalışmaları, türlü gerekçelerle uzatıldı. Elvan cinayetine ilişkin hazırlanan iddianamede ise polis memuru F.D.’nin “olası kastla adam öldürmek” suçundan müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor. İstanbul 17’inci Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi 20 Aralık tarihinde kabul etti. Ancak soruşturmada adı geçen 5 şüpheli polis hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Oysa Berkin Elvan’ın ailesi ve avukatları, biri amir olan 5 şüpheli polisin de yargılanmasını talep ediyor.

‘Tüm sorumlular yargılanmalı’

Berkin Elvan’ın ölümü sonrasında sorumlular hakkında yürütülen soruşturma ve dava sürecine ilişkin DW Türkçe‘ye konuşan Berkin Elvan’ın ailesinin avukatı Oya Aslan, “Emniyet uzun süre elindeki bilgileri mahkeme ile paylaşmayarak üç yıldır davanın başlamasına engel oldu” diye konuşuyor. Bugüne kadar soruşturma sürecinin savcıların emniyetten görüntü ve bilgi talep etmesi ve bilirkişi raporlarının güncellenmesi nedeniyle uzadığını anlatan Aslan, şimdi ise mahkemenin soruşturmada eksik kalan noktaların tamamlanması talimatı verdiğini kaydediyor.

Avukat Oya Aslan, 6 Nisan’da görülecek davaya ilişkin şunları söylüyor: “Ortaya çıkan görüntüler vurulma olayının biri amir birkaç polisin sorumluluğunda gerçekleştiğini gösteriyor. Ancak yalnızca tetiği çeken F.D hakkında ceza isteniyor. Bu polis memuru da artık yeni görev yeri olan Van’da yaşıyor ve davaya Van’dan görüntülü olarak katılması ihtimali var. Biz ise sanığın İstanbul’a getirilmesini ve diğer zanlılarla birlikte yargılanmasını talep ediyoruz.”

Baba Elvan: Adalet inancımız yok

Berkin Elvan davasının akıbeti gerek insan hakları savunucuları gerekse hukukçular tarafından yakından takip edilirken, Elvan ailesi ise hukuki süreçten pek umutlu değil. Oğlunu kaybedişinin üçüncü yılında, Berkin’in vurulduğu yerin bir kaç metre ötesinde soruları yanıtlayan baba Sami Elvan “Diğer Gezi davalarında nasıl adalet sağlanmadıysa, Berkin’in davasından da adalet çıkacağına inanmamız zor” diyor.