Berkin Elvan davası başladı: Sanık polis salona getirilmedi

Berkin Elvan davasında 1270 gün sonra gelen iddianamenin ardından bugün ilk duruşma gerçekleşiyor.

Berkin Elvan davası başladı: Sanık polis salona getirilmedi

2013 Haziran Direnişi eylemleri sırasında atılan gaz fişeğiyle vurularak öldürülen Berkin Elvan’ın ölümünün üzerinden üç yıl geçti. 1270 gün sonra gelen iddianamenin ardından bugün ilk duruşma gerçekleşiyor.

Çağlayan Adliyesi’nde gerçekleşecek olan duruşmada sanık polisin SEGBİS ile ifade vereceği öğrenilirken, davaya katılmak için gelenler mahkeme salonuna alındı.

Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin görülen davada yargılanacak olan tek sanık olan polis memuru F.D. hakkında müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’ndaki saat 10.00’da görülmeye başlandı.

İstanbul 17’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak olan sanık polis memuru F.D.’nin yargılaması, “mevcut salonun kapasitesinin yetersizliği” gerekçe gösterilerek adliyenin büyük salonunda yapılıyor.

Baba Elvan: En alttan en üstüne kadar parmakları var

Duruşma öncesi aile adına basın açıklaması yapan baba Sami Elvan, “Umarım adilane bir yargılama olur. Suçlu kimse en alttan tutun da en üstüne kadar herkesin bunda parmağının olduğunu biliyoruz. Suçluların burada gelip burda yargılanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Baroların katılma talebine ret

Ankara, Adana, Van, Aydın, Bursa, Manisa, Antalya, Balıkesir, İzmir baroları davanın insan haklarını ilgilendirdiğini belirterek katılma talebinde bulundu. Berkin Elvan’ın ailesinin doğrudan suçtan zarar görmesinden dolayı katılma talebini kabul eden mahkeme, baroların katılma talebini ise reddetti.

Takma bıyık ve kocaman gözlükle katıldı

Daha sonra Elvan ailesinin avukatları, sanık polisin kocaman gözlük, takma bıyık ve saç ile katıldığını belirterek gerçek yüzüyle duruşmaya çıkmadığını, İstanbul’da mahkemeye çıkarılmasını talep etti.

Van’daki duruşmada bulunan Elvan Ailesi avukatlarından Murat Timur da, “Sanıkla aramda bir metre var. Ve sanık gözlükleri, takma bıyıkları ve saçı altına saklanmaktadır. Karşımızda adeta bir tiyatro oynanmaktadır” dedi. Elvan Ailesi avukatlarından Can Atalay da “Sanığın bıyığı, saçı gerçek mi? Gözlük hep taktığı gözlük mü? Bunlar bir görevli tarafından tespit edilsin” dedi.

“Duruşmalar Van’da yapılsın” talebi

Bunlara karşı sanık polis F.D.’nin avukatları ise “Müvekkilimizi sahtekarlıkla suçluyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Güvenlik nedeniyle duruşmalar Van’da yapılsın” dedi.

Söz verilen sanık polis F.D. ise “Eşim hamile. 2 ay sonra doğum yapacak. Can güvenliğim yok. Bu nedenle Van’da duruşmalara katılmak istiyorum” dedi. Ara verdikten sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, can güvenliği ve hedef olma ihtimali nedeniyle sanığın SEGBİS aracılığıyla duruşmalara katılması talebini kabul etti. Davaya 13.30’da devam edilecek.

Salondakilerden gazdan etkilendi

Aranın ardından duruşma başladı. Britanya Alevi Fedarasyonu’nun katılım talebi de doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle reddedildi. Duruşma iddianame özetinin okunmasıyla devam ediyor.

Berkin’le ilgili dava sürerken, salondakilerin öksürdüğü öğrenildi. Çağlayan Adliyesi’ndeki Adalet Nöbeti’ne yönelik saldırıda kullanılan gazın salona girmiş olabileceği belirtildi.

Hatırlayamadı

Sanık F.D.’nin savunmasına geçildi. SEGBİS’le Van’dan yaptığı savunmasında ses problemi yaşandı. Sanık, 25-26 saat görev yaptığını ve üzerinden 4 yıl geçtiği için çok fazla bir şey hatırlamadığını savundu. Sanık, “Kağıt üzerinde gaz tüfeği kullanıcısıyım ama o gün kullandım mı hatırlamıyorum” ifadesini kullandı. Hakim’in “15 Haziran gecesi Zed (gaz tüfeği) kullandın mı?” sorusuna yanıt veren sanık, “O gece 4-5 kişide zed tüfeği vardı. Ben net olarak hatırlamıyorum” dedi. Sanık o gece görevli olanları da hatırlamadığını savundu. Hakim’in “Görüntüleri izledin mi? O sen değil misin?” sorusuna da yanıt veren sanık, “İzledim ama anlaşılmıyor hepimizin üzerinde aynı giysiler, maskeler var” dedi.

Gülsüm Elvan konuştu

Sanığın ardından, Berkin’in annesi Gülsüm Elvan o günü anlatmaya başladı. Elvan, “O hafta oğlumun mezuniyeti vardı. Berkin ve büyük kızımla birlikte alış verişe gittik. Ben Pazar’a gittim. Berkin benden para istedi. Mezuniyette şaka yapacaklarmış kız kaçıran alacakmış, 5TL verdim. Yemekten sonra yedi gibi yürüyüş başladı Berkin de biz de gittik. Ayağımı incitmiştim ayağımda terlikle çıkıp Berkin’i aradım. Oğlumu bulduğumda takıldı bana, ‘Sen bu ayakla niye çıktın’ diye, güle oynaya yürüdük. Ben eve ayakkabımı giymeye gittim. Gazi’den gelenler oldu. E-5’in karşısında gaz atmaya başladı polis. Abim, Berkin’i de alıp eve getirdi, eşim de evdeydi. Balkondan camdan olayları seyrediyoruz. Ne yalan söyleyeyim tanıdık varsa içeri alacağım yardıma. Dışarısı gaz içinde.”