Bergama köylüsünden RES'e geçit yok!

Bergama'da mera arazileri üzerine yapılması planlanan Rüzgâr Enerji Santrali'ne köylüler karşı çıkıyor.

Bergama köylüsünden RES'e geçit yok!

Bergama Kozak Yaylası’nın en verimli merasına yapılmak istenen RES Projesi’ni halk “burası bizim geleceğimiz” diyerek protesto etti. Vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin köy kahvehanesinde yapmayı planladığı ÇED toplantısına, insan zinciri kurarak izin vermedi.

Sözcü’den Gökmen Ulu‘nun haberine göre, İzmir’in Bergama İlçesi Çamavlu Köyü merasında bir şirket tarafından yapılmak istenilen Rüzgâr Enerji Santrali (RES) Çevre Bilgilendirme Toplantısı’nın (ÇED) yapılmasına halk izin vermedi. “Meramızı vermeyeceğiz”, “RES yapma boşuna, yıkarız başına” sloganları atan vatandaşlar, “Meramız için RES’tleşiriz”, “Başlatma RES’ine”, “RES’ini de al git”, “RES değil, mera ıslah projesi istiyoruz” yazılı dövizler açtı.

Çamavlu merkez kahvehanesinde yapılması planlanan ÇED toplantısı öncesi, alanda buluşan vatandaşlar insan zinciri oluşturarak set çekti. Halk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin kahvehaneye girmesine izin vermeyerek toplantının yapılmasını istemedi.

“Meraların bizim için hayati önemi var”

Çamavlu Mahallesi Muhtarı Mustafa Kocataş, “Bergama’daki hayvancılığın yüzde 10’u bu köyde gerçekleşiyor. Bu da mera sayesinde olan bir şey. Mera bizim can damarımız. Biz babalarımızdan böyle gördük. Dedelerimizden böyle dinledik. Bizim için hayati önemi var. Şu anda ülkemizde gelinen noktadaki et sıkıntısına meralar alternatiftir. Rüzgâr ve güneş enerjisine, alternatif enerjiye asla karşı değiliz. Ama yer seçimleri benim yaşam alanıma müdahale ediyorsa buna karşıyız. Asla izin vermeyeceğiz” dedi. Çamavlu sakinlerinden Elif Gelir (55); “Biz geleceğimiz için, çocuklarımız için, ülkemiz için yaşam alanlarımıza müdahale edilmesine izin vermeyeceğiz. Geleceğim için ‘Hayır’ diyorum” dedi.

“Yer seçimi doğru değil”

Köylülere destek veren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Buradaki Çamavlu Merası, Bergama Kozak’ın en önemli yaylalarından birisi ve çok önemli bir merası var. Geçim kaynağı hayvancılık. Geçtiğimiz yıllarda bu merada TEMA Vakfı, günümüzde de Tarım İl Müdürlüğü tarafından ‘Mera Islah Projesi’ yürütülüyor. Devletin ıslah projesi yürüttüğü bu kadar önemli bir alanda şimdi RES yapılmak isteniliyor. Biz rüzgârdan yapılacak enerjiye, güneşten elde edilecek enerjiye karşı değiliz. Ancak yer seçimlerinin hassasiyetle yapılması gerekiyor. Burada ki doğal yaşama, hayvancılığa, meracılığa zarar verecek bu şirketin faaliyetine tüm köylüler karşı. Bizde onların bu mücadelesine destek vermek için buradayız. Burada yapılmasını uygun bulmuyoruz. Başka bir alanda bu yatırımın yapılması ülke ekonomisi açısından daha doğru olacaktır” dedi.

Köylülerden insan zinciri

Köye geldiklerinde meydanda toplanan vatandaşların tepkisi ile karşılaşan yetkililer, mahalle bakkalına girerek, halkın bilgilendirme istemediğine ilişkin tutanak tutarak Çamavlu Mahallesi’nden ayrıldılar.

(Fotoğraflar: Gökmen Ulu)