Beklenen İstanbul depremi için Kandilli'den kritik açıklamalar

Karaburun merkezli 6.2'lik depremin ardından beklenen İstanbul depremi için Kandilli'den açıklama geldi.

Beklenen İstanbul depremi için Kandilli'den kritik açıklamalar

İzmir Karaburun’da dün yaşanan ve çok sayıda ilde hissedilen 6.2’lik depremin ardından, beklenen İstanbul depremi için tartışmalar yeniden başlarken, konu ile ilgili olarak Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’den önemli açıklamalar geldi.

AA muhabirine konuşan Özener, Ege Denizi ve Midilli’nin güneyi için 6,2 büyüklüğündeki bir depremin normal olduğunu belirterek, “Olağan bir deprem, oradaki fayların özelliğinden dolayı 6-6,5 büyüklüğünde depremlerin olması gayet doğal. Bir hafta, 15 gün, bir ay sürecek artçıları beklememiz doğal. 5-,5,5 büyüklüğünde artçılar gelebilir” ifadelerini kullandı. Özener, beklenen İstanbul depremi için ise 7 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem olacağı konusunda dünyadaki bilim insanlarının hemfikir olduğuna dikkat çekti.

Ege Denizi’ndeki depremin gerçekleştiği fay hattı ile Marmara Denizi’ndeki fay hattının farklı olduğunu ifade eden Özener, “Tektonik rejim olarak farklılar. İkisi birbirinden bağımsız fay hatları. Türkiye’de 500 tane aktif fay var. Bunların sürekli hareket etmesi doğal. Kuzey Anadolu Fayı Marmara’da 17 Ağustos’tan sonra kırıldı. 12 Kasım’da da oldu, bir sonraki sismik boşluk olarak adlandırılan bölge ise Marmara Bölgesi. Dünyadaki bilim insanlarının hemfikir olduğu konu, Kuzey Anadolu Fayı içindeki bir sonraki deprem Marmara Denizi’nde olacak. İstanbul merkezli ve 7’nin üzerinde bir büyüklükten bahsediyoruz.” diye konuştu.

Olası Marmara depreminin büyüklüğünün bilim insanları tarafından çok tartışıldığını dile getiren Özener, bunların vatandaşın önünde yapılmaması gereken bilimsel tartışmalar olduğunu, herkesin Marmara’da büyüklüğü 7 civarında bir deprem beklenildiğini bilmesi ve önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.