Bekir Bozdağ: İslam tektir

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: Ilımlı-ılımsız İslam ayrımına yatkınlık gösterenler, Müslümanları ayırma projesine taşeronluk yapıyor.

Bekir Bozdağ: İslam tektir

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, çocuğunun zorunlu din dersi dayatmasından muaf tutulmasını isteyen ailenin talebini haklı bulan İdare Mahkemesi’nin ve ilahiyat fakültesi mezunlarının öğretmen olarak atanmasının iptalini isteyen Danıştay’ın kararlarını tanımayacaklarını açıkladı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Temel Atma Töreni’nde konuşan Bozdağ, imam hatip liseleri ve ilahiyat fakültelerinden mezun olanların AKP iktidarı öncesi birçok sorunla karşı karşıya kaldığını öne sürdü.

Mahkemeye de ‘din’ dersi: Farkı bilmiyorlar

Yeni müfredatla birlikte din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin müfredatının da yenilenmesi suretiyle, bütün dinler hakkında kültür ve bilgi aktarımının önünü açtıklarını iddia eden Bozdağ, bazı İdare Mahkemelerinin din dersi dayatmasına karşı yakın dönemde verdiği kararlara tepki gösterip şöyle konuştu:

“Buna rağmen Türkiye’de bazı mahkemeler, bu din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimiyle ilgili derslerin aleyhine kararlar verdi. En son İstanbul’da bir idare mahkemesi, hem de oy birliğiyle, ‘Din eğitimi dersine insanlar mecbur edilemez’ diyor. Mahkemenin hakimleri belli ki; din eğitimiyle din öğretimi arasındaki farkı bilmiyor. Türkiye’de ilk ve ortaöğretim kurumlarında verilen derslerin hiçbiri din eğitimi değildir. Din ve ahlak kültürüne dair bilgiler verilmektedir. Yapılan bir öğretimdir, eğitim değildir. Maalesef mahkemelerde bazı hakimler bu öğretimi, eğitim yerine ikame etmeyi, hem de mahkeme kararıyla başarmışlardır. Ancak bu kabul edilemez bir durumdur. Türkiye’de ortaöğretimde bugün din eğitimi verilmemektedir. İmam hatip liseleri dahil, ortaöğretimde yapılan şey, din öğretimidir, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimidir. İmam hatip liselerinde biraz daha ağırlıklı olarak İslam dini öğretilmektedir.”

“Kimin öğretmen olacağına Danıştay karar veremez”

Bozdağ, Danıştay’ın, ilahiyat fakültesi mezunlarının öğretmen olmasını engelleyen kararını da ‘hukuka aykırı’ bulduklarını belirterek, “Bu haksızlığı ortadan kaldıracağız” dedi.

Bekir Bozdağ’ın konu ile ilgili açıklamaları şöyle:

“Mahkemenin işi mi bu? Kimin öğretmen olacağına Danıştay karar veremez, idare mahkemeleri karar veremez. Yasayla düzenlenebilir, yasa da yasanın verdiği yetkilerle idare bunu düzenleyebilir. Eğer bir ülkede kimin ne olacağına mahkemeler karar vermeye kalkarsa, orada hukuk devletinden bahsedemeyiz. Maalesef Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu yerindelik denetimi yapmış, yetkisini aşarak, müdahale etmememesi gereken bir alana, hukuka aykırı bir şekilde müdahale etmiştir. Kimlerin nerede öğretmen olacağının kararını Milli Eğitim Bakanlığı verir ya da yasanın kurallarına göre yapılır. Mahkeme ve Danıştay yerindelik denetimi yapmıştır. Anayasaya göre yerindelik denetimi yapamaz. İlahiyat mezunlarının öğretmenlik haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyiz. Bu konudaki değişiklik neyse bunu yapacağız. Başbakanımızla, Cumhurbaşkanımızla ve Milli Eğitim Bakanımızla bu konu istişare edilmiştir. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili bir yasal düzenleme yapacağız ve bu haksızlığı ortadan kaldıracağız.

Benim bildiğim kadarıyla İslam tektir

Bozdağ,  son dönemlerde İslamla ilgili farklı tartışmaların ortaya çıktığına değinip şunları kaydetti;

“Bir yandan mezhep-mezhep, bir yandan meşrep-meşrep, İslam toplumunu ayırmak için uğraşırken, yeni bir siyasal mühendislik bugünlerde yeniden gündeme geldi. Benim bildiğim kadarıyla İslam tektir. Yorumları farklı olabilir ama İslam tektir. Kitabı Kuran, peygamberi Hazreti Muhammed’dir. Ilımlı Müslüman ılımsız Müslüman diye Müslümanları birbirinden ayırmak, İslam anlayışını birbirinden ayırmak asla kabul edilemez. Bu, Müslümanlara ve İslam’a dönük, yeni bir uluslararası projedir. Buna yatkınlık gösterenler, bu projeye taşeronluk yapanlardır.”

Bu tür anlayışlara yer açılmasına izin verilmemesi gerektiğini belirten Bozdağ, “Maalesef bu mühendislik çalışmaları, taşeronlarını da kolay buluyor. Çünkü istihbarat örgütleri bunları paraya boğuyor, pek çok kapının bunlara açılması için başka karanlık güçler de bunlara çok büyük imkanlar veriyor. Kim bunlarla ilgili konuşmaya başlıyorsa, bakın bunun arkasında onu konuşturan el kimdir, o eli göreceksiniz. İslam üzerindeki bu yeni mühendislik faaliyeti karşısında da hep beraber durmamız lazım.”

http://gazetemanifesto.com/2017/11/14/mahkemeden-zorunlu-din-dayatmasina-karsi-onemli-karar/

http://gazetemanifesto.com/2017/11/22/ilahiyat-fakultesi-mezunlari-artik-ogretmen-olamayacak/