Başkanlık sistemi Gülen'in de hayali çıktı

Başkanlık sistemini geçmişte Fethullah Gülen'in de istediğine dair sözleri ortaya çıktı.

Başkanlık sistemi Gülen'in de hayali çıktı

AKP ile MHP’nin oylarıyla Meclis’ten geçirilen ve 16 Nisan’da oylamaya sunulacak olan başkanlık sistemini Fethullah Gülen’in de istediği ortaya çıktı. Gülen’in başkanlık sistemine neden ihtiyaç olduğuna ilişkin yaklaşık 20 yıl önce söylediği sözlerin bugün hemen hemen benzerlerinin ‘Evet’ cephesi tarafından dile getirilmesi dikkat çekiyor.

Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk‘ün haberine göre Gülen, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası KHK ile kapatılan Samanyolu televizyonuna 28 Şubat (1997) döneminde verdiği röportajda şu ifadeleri kullanıyor:

“Türkiye’de bir krizin bulunduğu vakadır. Bu, biraz da bazılarının üslup hatasından kaynaklanıyor. Darbenin doğrudan doğruya kendisi krizdir. Darbecilerin yaptığı iyi şeyler de olmuştur ama çok önemli kayıpları da olmuştur. Demokrasi kesintiye uğramıştır, birikimler heba olmuştur. Darbe tam bir çözüm değildir. ‘Acaba darbe olacak mı?’ endişesi, bunlarla hiç alakası olmayan insanları rahatsız eder. Böyle bir istikrarsızlık, para piyasalarına, borsalar, yatırımlara girebilir.”

“Ben şahsen başkanlık sistemine sıcak bakıyorum”

Gülen, kapatılan Zaman Gazetesi’nde 30 Mart 1997’de yer alan röportajında da başkanlık sistemi için şunları söylüyor:

“Başkanlık sisteminin alt yapısı hazırlanmalı, insanımız hazırlanmalıdır. Salahiyetleri genişletilmiş Cumhurbaşkanlığı üzerinde durulursa bir rıhtım, bir sıçrama ayağı, bir rampa sayılabilir. Ancak milletimizin bu gününü ve geleceğini ilgilendiren bu gibi konular geniş platformlarda tartışılmalıdır. Ben şahsen başkanlık sistemine de, salahiyetleri genişletilmiş cumhurbaşkanlığına da sıcak bakıyorum.”

kupur-orta