Başkanlık sistemi bugün Genel Kurul'da

"Başkanlık sistemi düzenlemesi", bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak.

Başkanlık sistemi bugün Genel Kurul'da

TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen “başkanlık sistemi düzenlemesi”, bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak.

18 maddelik tekliften oluşan “başkanlık sistemi düzenlemesi”, iki turda görüşülecek. Milliyet’te yer alan habere göre, ilk turda teklifin tümü ve maddeleri üzerinde mecliste bulunan partiler ve hükümet konuşma yapacak ve varsa değişiklik önergeleri ele alınacak. İkinci turda ise teklifin tümü ve maddeleri üzerinde konuşmalar yapılmayarak, birinci turda maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülecek. Birinci turda üzerinde değişiklik önergesi verilmeyen maddeler ise ikinci turda tartışılamayacak.

Teklif edilen değişikliklerin kabul edilmesi için Meclis üye tam sayısının beşte üçünün, yani en az 330 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor. Bu oylamalar gizli şekilde yapılacak. İkinci görüşme turunda ise 330’un altında oy alan madde, kabul edilmemiş sayılıp düşecek. Değişikliğin tamamı ise 330’dan daha az kabul oyu aldığı takdirde teklifin tümü düşmüş sayılacak.

330 oyun bulunması durumunda, “başkanlık sistemi düzenlemesi”, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından referanduma sunulması bekleniyor. Anayasa değişikliğine ilişkin referandum, bu şartlar altında Nisan ayı içinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Dikmen kapısında eylem

Görüşmeler öncesi Atatürkçü Düşünce Derneği ve Ankara Barosu’nun çağrısıyla siyasi parti, STK ve sendikaların da katılacağı bir eylem düzenleniyor.

CHP’nin de katılım çağrısı yaptığı eylem saat 13.00’de TBMM Dikmen kapısında başlayacak.