Başkanlık Anayasası teklifinin ilk iki maddesi kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda birinci madde ve 2. maddenin gizli oylamaları yapıldı. 1

Başkanlık Anayasası teklifinin ilk iki maddesi kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda birinci madde ve 2. maddenin gizli oylamaları yapıldı. 1. madde 347, 2. madde ise 343 oyla kabul edildi.

Birinci maddenin oylamasından önce maddeye ilişkin önerge işlemleri yapıldı.
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, partisinin anayasaya aykırılık önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, teklifin referanduma gitmesi halinde halkın oylarıyla reddedileceğini savundu.
Teklifin birinci maddesinin yargının bağımsız ve tarafsızlığına ilişkin olduğunu belirten Akar, ülkenin getirildiği noktada bağımsız ve tarafsız yargıdan söz edilemeyeceğini bildirdi.
HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ise önerge üzerindeki konuşmasında, anayasa değişikliği teklifinin halktan gelmediğini ve halkın sorunlarına çözüm olamayacağını kaydetti.
Türkiye’de yargıya güvenin çok gerilediğini ileri süren Ertan, böyle bir ortamda anayasa değişikliği yapmanın yanlış olduğunu savundu.

CHP ve HDP’nin önergeleri görüşmelerinin ardından reddedildi.

Birinci madde

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapılması Dair Kanun Teklifi’nin birinci maddesine göre, Anayasa’nın “Yargı yetkisi” başlığında değişikliğe gidilecek.
Buna göre, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, “Bağımsız ve tarafsız” mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek.

İkinci madde de kabul edildi

Birinci maddenin kabulünün ardından, milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılmasını öngören 2. madde için görüşmeler yapıldı. Görüşmelerin tamamlanması sonrası ise ikinci madde için gizli oylamaya geçildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 480 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 133 ret oyu kullanıldı, 1 çekimser, 2 boş, 1 geçersiz oy çıktı.