Başkanlık Anayasası teklifinin Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini düzenleyen 12. maddesi kabul edildi

Başkanlık Anayasası teklifinin 12. maddesi Meclis'te kabul edildi.

Başkanlık Anayasası teklifinin Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini düzenleyen 12. maddesi kabul edildi

TBMM’de, Başkanlık Anayasası teklifinin görüşülmesiyle ilgili bileşimin 6’ncı günü başladı. TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yenilenmesine ilişkin anayasa değişikliği teklifinin 12. maddesi Meclis genel kurulunda görüşüldü. Görüşmelerin ardından yapılan oylamada madde 133 ‘Hayır’ oyuna karşın; 344 ‘Evet’ oyuyla kabul edildi.

Değiştirilemeyen maddeler gerilimi

Anayasa değişikliği görüşmesinde AKP grubu adına konuşan Bursa Milletvekili İsmail Aydın, mevcut anayasanın dördüncü maddesine ilişkin “Anayasanın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değildir” ifadesini kullandı.

Aydın şöyle konuştu:

“Ben de 1980 Anayasası’nın ilk dört maddesinin mutlaka anayasamızda olması taraftarıyım. Ancak bir hukukçu olarak Anayasa’nın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değildir. Gerekli nisapla Anayasa’nın tüm maddeleri değiştirilebilir. Hatta Meclis yeni bir Anayasa yapabilir. Aksini düşünmek aziz milletimizin vekaletini küçümsemek anlamına gelir, silahı, darbeyi, vesayetçiyi kutsamak anlamına gelir” dedi.

12. madde ne getiriyor?

12. Madde Cumhurbaşkanı ve TBMM’ye karşılıklı olarak fesih yetkisi veriyor. 12. maddede yer alan düzenlemeye göre Cumhurbaşkanı ve TBMM, yeni seçilen Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri göreve başlayana kadar görevine devam edecek. TBMM, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler birlikte yapılacak.