'Fesih' tartışmasında yeni boyut: Meclis'i yalnız Allah fesheder

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, referandum oaketinde Cumhurbaşkanı'na Meclis'i feshetme yetkisinin verilmediğini savunurken ilginç ifadeler kullandı.

'Fesih' tartışmasında yeni boyut: Meclis'i yalnız Allah fesheder

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, anayasa değişiklik teklifi paketinde Cumhurbaşkanı’na Meclis’i feshetme yetkisinin verilmediğini savunurken, “Fesih ile yenileme arasında olağanüstü bir fark var. Bu meclisi feshetmek demek, milleti feshetmek demektir. Buna da zaten Allah’tan başka kimsenin gücü yetmez” ifadelerini kullandı.

Kaynak, “Millet egemenliği ve millet iradesi üzerinde hiçbir şey olmaz. Çünkü bizim milletimiz basiretlidir, bizim milletimiz yanlış yapmaz. Azıcık yanlış yaptığında da kendisi düzeltir başkasına fırsat vermez. 1999’da rahmetli Ecevit’i birinci parti yaptı, hemen 3 sene sonra 2002’de yüzde 1’in altına düşürdü. Millet kendi yanlışını kendisi düzeltir, kendisi telafi eder” diye konuştu.

“Olağanüstü fark var”

Referandum sürecinde ‘Hayır’ cephesinin sürekli yalan söylediğini öne süren Kaynak, fesih yetkisiyle ‘yenileme’ arasında olağanüstü fark olduğunu iddia ederken, “İş sözleşmesi örneği” verdi.  Kaynak örneğinde, “Yani bir sözleşme düşünün, işçiyle yaptığınız sözleşmeyi düşünün ona dediniz ‘Ben sizinle olan sözleşmeyi feshettim.’ O anda biter ve herkes alacak vereceğinin hesabını yapar. Ama dediniz ki, ‘Ben bu sözleşmeyi 2 ay sonra yenilemek istiyorum.’ 2 ay içerisinde o sözleşmenin hükümleri icra etmeye devam etmez mi?” ifadelerini kullandı.

Kaynak’ın tuhaf açıklamaları şöyle:

“Akşam başka yalanla sabah başka yalanla uğraşıyoruz. Bugünlerin modası tek adam meclisi feshedecek. Cumhurbaşkanımız açıkça iddialı bir laf söyledi, ‘Meclisi fesih yetkisini ispat edersen ben Cumhurbaşkanlığından istifa edip siyaset sahnesinden çekileceğim’ dedi. Hukuki bir tabirdir fesih ve meclisin seçimlerinin yenilenmesi de hukuki bir tabirdir. Feshettiğiniz anda, o anda meclisin görevi biter. Yani bir sözleşme düşünün, işçiyle yaptığınız sözleşmeyi düşünün ona dediniz ‘Ben sizinle olan sözleşmeyi feshettim.’ O anda biter ve herkes alacak vereceğinin hesabını yapar. Ama dediniz ki, ‘Ben bu sözleşmeyi 2 ay sonra yenilemek istiyorum.’ 2 ay içerisinde o sözleşmenin hükümleri icra etmeye devam etmez mi? Meclisi Cumhurbaşkanımız seçimlere götürme kararı aldı, daha doğrusu seçimi yenilenmesi kararını aldı. Seçimlerin yenilenmesi kararı alınıp seçim tarihi 1 Kasım olarak belirlendikten sonra milletvekillerimiz bir yurt dışı asker tezkeresi çıkardılar. Demek ki meclis feshedilmemiş, seçimin yenilenmesine karar verilmiş ama meclis görevde, ayakta ve faaliyette. Fesih ile yenileme arasında olağanüstü bir fark var. Meclisi kim feshedebilir? Meclis, Yunan ordusu Polatlı’ya kadar geldiği halde feshedilmemiş. Meclisi alçak FETÖ’nün hain pilotları alçakça uçarak meclisi bombaladıkları halde kapattıramamışlar. Bu meclisi feshetmek demek, milleti feshetmek demektir. Buna da zaten Allah’tan başka kimsenin gücü yetmez.”