Barzani'den referandum resti: Güç kullanarak değiştirmeye çalışırlarsa...

IKBY lideri Mesud Barzani, 'bağımsızlık referandumu' ile ilgili tartışmalara ilişkin, "Her bir Kürdün Kerkük için savaşa hazır olduğu" açıklamasını yaptı.

Barzani'den referandum resti: Güç kullanarak değiştirmeye çalışırlarsa...

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül’de yapılması planlanan ‘bağımsızlık referandumu’ ile ilgili tartışmalara ilişkin, “Her bir Kürdün Kerkük için savaşa hazır olduğu” açıklamasını yaptı.

Referandum hakkında “Bu referandumu bu zamana kadar ertelememiz bile bir hataydı” diyen Barzani, referanduma katılma kararı almasının ardından, Kerkük için savaşa girip girmeyecekleri sorusuna ise “Herhangi bir grup Kerkük’ün durumunu güç kullanarak değiştirmeye çalışacaksa her bir Kürdün bunun için savaşa hazır olduğunu bilsin.” diye yanıt verdi.

BBC Farsça Servisi‘ne konuşan Barzani’nin açıklamalarından bazıları şöyle:

“Bağdat’la kalma dönemi geçti”

Evet Amerikalılar ve İran ve bazı diğer ülkeler bizden Bağdat ile konuşmamızı talep etti. Onlara tavsiyeleri için teşekkür diyoruz ama bizden bekledikleri şey Bağdat’a bir delegasyon göndermek.
Oraya bir süreliğine bir delegasyon göndersek bütçe ve diğer konularla ilgili sorunlarımız bir süreliğine çözülebilir ama 2-3 ay sonra her şey eski haline döner. Eğer bir ilişkide güven zedelenmişse onu tamir etmek çok zordur. Bağdat’la kötü bir tecrübemiz oldu, daha iyi olabilirdi, ama buna devam etmek hoş olmayan sonuçlar doğurur.
Bu yüzden bırakın iyi komşular olalım ve birbirimizi tamamlayalım. Tekrar ediyorum, pazarlığa geri dönüp Bağdat’la kalma dönemi bizim için geçti.

“Ertelememiz hataydı”

Bu referandumu bu zamana kadar ertelememiz bile bir hataydı. Eğer daha fazla geciktirirsek işler daha kötü olacak. Bu yüzden doğru zamanın geldiğini düşünüyoruz.

“Tehditlerini hayata geçirmek isterlerse…”

Kimseyle savaşmak zorunda kalmayacağımızı umarız, bunu istemiyoruz. Eğer bizi sadece lafla tehdit ediyorlarsa bırakın yapsınlar. Ama eğer bunu daha öteye taşıyıp tehditlerini hayata geçirmek isterlerse daha farklı bir durumla karşı karşıya kalırız.

Kerkük’ün tüm etnik ve dini grupların bir arada yaşamasının simgesi olduğunu görmeyi istediğimi açıkça söylüyorum. Ama herhangi bir grup Kerkük’ün durumunu güç kullanarak değiştirmeye çalışacaksa her bir Kürdün bunun için savaşa hazır olduğunu bilsin.

http://gazetemanifesto.com/2017/08/14/israil-basbakani-kurdistan-devletinin-kurulmasini-destekliyoruz/