Barzani'den Amerika'ya göstermelik serzeniş: ABD neden sessiz kaldı?

IKBY Başkanı Mesud Barzani görevi bırakacağını duyurmasının ardından açıklamalarda bulundu.

Barzani'den Amerika'ya göstermelik serzeniş: ABD neden sessiz kaldı?

Bugün yaptığı açıklama ile görevine devam etmeyeceğini açıklayan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Mesud Barzani Amerika’ya serzenişte bulundu ve “Kerkük meselesinde ABD neden sessiz kaldı?” dedi.

25 Eylül 2017 tarihinde Irak’taki tartışmalı bölgeleri ve Kerkük’ü de içeren “bağımsızlık referandumu”nu gerçekleştiren IKBY Başkanı Mesud Barzani bu akşam çeşitli açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında, 16 Ekim tarihinde Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin başta Kerkük olmak üzere çeşitli kentlere girmesini ABD’nin kendilerine dönük ihaneti olarak niteleyen Barzani, referandum olmasaydı da bu saldırıların yapılacağını öne sürdü.

Amerikancı çizgisi ile bilinen Barzani’nin, 15 Ekim tarihinde kendi partisi olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yetkilileri ile birlikte, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yöneticileri, İranlı general Kasım Süleymani ve Irak hükümeti temsilcilerinin katıldığı bir toplantıya katıldığı, KDP ve KYB peşmergelerinin Kerkük’ten savaşmadan çekileceği kararının bu toplantıda alındığı biliniyor. Bu gerçeklere rağmen Barzani’nin yaptığı açıklamaların önemlice bir kısmı demagoji olarak değerlendiriliyor. Göstermelik olarak ABD’ye yakınan Barzani’nin Amerikancı çizgisinin değişeceğini beklemek ise mümkün değil.

KYB suçlanmıştı 

Irak ordusunun operasyonunda Kerkük’te kontrolü sağlayan Kürdistan Yurtsever Birliği’ne (KYB) bağlı Peşmerge birliklerinin geri çekildiği ve Kerkük’te Irak güçlerinin kontrolü sağlamasına yardımcı olduğu ileri sürülmüştü.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclisi Danışmanı Vagdi Süleyman, Peşmerge’nin Kerkük bölgesinden çekilmesinin Kürdistan Yurtsever Birliği’nin (KYB) bazı yöneticilerinin ihaneti yüzünden gerçekleştiğini belirtmişti.

Süleyman, “Bölgesel ülkeler, Irak hükümeti ve bazı KYB üyelerinin katılımıyla büyük komplo kuruldu. Bu, (IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin başkanlığındaki) Demokratik Kürdistan Partisi’ne karşı değil, tüm Kürt halkına karşı bir ihanet” demişti.

Barzani’nin yaptığı açıklamadan satır başları şu şekilde:

“İyi bir hazırlık yapmıştık”

Barzani, “Kerkük için iyi bir hazırlık yapmıştık. Maalesef 16 Ekim gecesi bu büyük ihanet gerçekleşti. 16 Ekim gecesi, peşmerge ve halkımıza zehirli bir hançer sapladılar” dedi.

Kerkük’te yaşananlara değinen Barzani şöyle devam etti:

“16 Ekim gecesi Kerkük’te meydana gelen büyük bir ihanetti. Kerkük teslim edildi ve zehirli bir hançer hem halkımız hem de peşmergenin sırtına vuruldu. Bu ihanetle referanduma ‘evet’ diyen 3 milyon insanın iradesi zor bir sürece sokuldu ve durum zorlaştı. Bu ihanet olmasaydı durum çok daha farklı olacaktı. Kerkük ve diğer bölgelerin korunması için daha önce çok iyi bir hazırlık yapmıştık çünkü saldırı planı masadaydı. Ancak bu ihanet hem Peşmerge hem de halkın moralini düşürdü ve istenilen savunma yapılamadı.”

“Gelişmelerin hepsi önceden programlanmıştı”

Barzani, “Kürtlerin haklarını tanıma gibi bir anlayışa sahip değiller. Federalizme de inançları yok. Referandumu sadece bahane edip saldırmak istediler. Bu gelişmelerin hepsi daha önce programlanmıştı” dedi.

Peşmerge’ye saldıran Haşdi Şabi güçlerinin ABD yapımı silahlar kullandığını savunan Barzani, “Tuhaf olan şey, ABD’nin terörist ilan ettikleri kişilerin Abraham tanklarına binip Kürtlere saldırmalarına seyirci kalması. Burada bir sorun var. ‘Acaba ABD buna neden sessiz kaldı?’ ” diye konuştu.

Referandum öncesinde Kerkük ve tartışmalı bölgelere askeri operasyonun düzenleneceği sinyallerini aldıklarını dile getiren Barzani, “Referandum öncesi birçok defa söylemiştim. ‘Bize çok baskıda bulunacaklar.’ Çünkü bağımsızlık bedel ister” dedi.

Mevcut durumun geçici olduğunu iddia etti

Mevcut durumun geçici olduğunu ve böyle kalmayacağına da değinen Barzani, “Sonuna kadar savaşmaya hazırız. İrademizin kırılmasına izin vermeyip, ölümü tercih edeceğiz” şeklinde konuştu.