Barzani: PKK'yi terör örgütü olarak görmüyoruz

IKBY Başkanı Mesud Barzani referandum ve bölgedeki gelişmeler ile ilgili konuştu.

Barzani: PKK'yi terör örgütü olarak görmüyoruz

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani dün verdiği bir röportajda yapılması planlanan referandum, bölgedeki durum ve kendi pozisyonları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Barzani’nin PKK ve PYD hakkında söyledikleri ise dikkat çekti.

Suudi Arabistan’da yayımlanan Okaz gazetesine röportaj veren Barzani, ABD Dışişileri Bakanı Rex Tillerson’ın “referandumu erteleme” talebine razı olmadığını belirtti.

Barzani, “Referandumun ertelenmesine razı değiliz. Ancak iki tarafın daha iyi bir geleceğe ulaşabilmesi için Bağdat’la diyaloğa girilmesine razıyız. Referandum kesinlikle ertelenmeyecek. Şu an ki durum ve mevcut baskı altında iki yıl kadar ortak kalabiliriz. Ancak Bağdat’ın Kürdistan’a karşı politikası değişmeyip, temel haklarımız inkar edilirse, bu ortaklık da sona erebilir” dedi.

“İran’ın müdahalesini kabul etmeyiz”

IKBY’nin İran’la olan ilişkilerine de değinen Barzani, şunları söyledi:

“İran’la komşuluk temelinde iyi ilişkilere ve iyi çıkarlara sahip olmak isteriz. Bir tarafın diğer tarafın içişlerine müdahalesini de istemeyiz. Ancak hiç kimsenin vesayetini de kabul etmeyeceğimizi bir kez daha söylemek isterim.”

Süleymaniye’de, İran etkisiyle Erbil’in aksi bir tutum olduğuna ilişkin ise Barzani, “Coğrafik nedenlerden dolayı Süleymaniye’nin İran’la ilişkileri, Erbil’in İran’la ilişkilerinden farklı olabilir. Fakat Kürdistan Bölgesi’nin siyaseti, İran’ın vesayet ve müdahalelerini kabul etmez” ifadelerinde bulundu.

İran’ın, Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen’de olduğu gibi Kürt Bölgesi’ni de ele geçirebileceği tehlikesinin sorulması üzerine Barzani, şöyle dedi:

“Kararımız açık. İran’la çatışmak ya da kargaşa içine girmek istemiyoruz. Ama gelecek bu tür bir harketlenme karşısında, İran’ın Kürdistan Bölgesi’ne ulaşmasına izin veremeyiz. İran’ın Kürdistan Bölgesi’nin içişlerine müdahalesi tamamen reddedilmiştir. Hatta bu müdahale Arap başkentlerine bile ulaşsa, yine de Kürdistan Bölgesi’ne etki etmesine izin vermeyiz.”

Barzani’nin röportajından satır başları şu şekilde:

Referanduma Türkiye’nin yaklaşımı hakkında neler düşünüyorsunuz?

“Geride kalan 25 yılda Türkiye için güven kaynağı olduğumuzu gösterdik. Bölgedeki gelişmeler Türkiye için bir tehdit değil, aksine siyasi, ekonomi ve güvenlik açısından iyileşme sağlayacak ve böylece Türkiye’nin durumunu dengeye oturacaktır. Ticari ilişkilerimiz ne Türkiye, ne de İran için bir tehdit olmadığımızı gösteriyor. Gelecekte de böyle olacağız. Türkiye’yle büyük çıkarlarımız var. Referandum, doğal hakkımızdır ve Türkiye ile İran Kürtleriyle ilgili değildir. Onlar sorunlarını, içinde yaşadıkları devletlerin hükümetleriyle diyalog yoluyla çözmeli. Ve biz de bu hükümetlere her türlü desteği vermeye hazırız.
Türkiye’ye temsilcilik açacak mısınız? Evet böyle bir eğilim var.”

Mukteda el-Sadr ile ilişkileriniz devam ediyor mu?

Sadr ile çok güçlü ve saygılı bir ilişkimiz var. Sadrist harekete saygımız var. İlişkilerimiz devam ediyor.

Katar ile ilişkiniz var mı?

Katar ile ilişkilerimiz Suudi Arabistan, Kuveyt ve BAE ile olduğu kadar iyi değil. Ama diğer ülkelerden duyduğumuz kadarıyla Katar tehlikeli oyunlar oynamış.

Referandum Türkiye ile güvenlik koordinasyonunuzu nasıl etkileyecek?

Bu Türkiye’ye bağlı. Biz her alanda işbirliğine hazırız.

Konuştuğumuz herkes referandum ertelensin derken PKK ve PYD referandumu destekliyor. Ne diyorsunuz?

Dışarıdan yönlendirilen Kürtler dışında hiçbir Kürt bu referanduma karşı olduğunu söyleyemez. Anavatanına karşı kendini sorumlu hisseden her Kürt referandumu destekler. Eminim ki her Kürt referandumu destekliyor.

PKK’yi bir terör örgütü olarak görüyor musunuz?

Onlarla (Türkiye) bu konuda farklı fikirdeyiz, PKK eylemlerini sıkça gözlemledik ama onları bir terör örgütü olarak görmüyoruz.

Müslüman Kardeşler ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Şiddeti körükleyen her grubun karşısındayız. Burada Müslüman Kardeşler adında bir örgüt yok ama ona sempati duyan örgütler var. Ben şahsi olarak Sunni veya Şii İslamcı partileri desteklemiyorum.