Barzani: ABD ile değil Bağdat'la sorunlarımız var

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Amerika'nın Sesi Kürtçe servisine, 25 Eylül'de yapılması planlanan referanduma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Barzani: ABD ile değil Bağdat'la sorunlarımız var

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Amerika’nın Sesi Kürtçe servisine, 25 Eylül’de yapılması planlanan referanduma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Barzani, Beyaz Saray’ın “referandumu erteleyin” talebine ilişkin şunları kaydetti;

“ABD’li temsilcilere bu duruşun bizim için ilginç ve garip olduğunu belirterek, kendi haklarımızı istediğimizi söyledik. Halkımız kendi kaderini tayin etmek için oy kullanmak istiyor. Referandumun ertelenmesi için birçok görüş ve öneri sunuldu.

Ancak bunların hiçbiri referandumun yerini almıyor. Referandum dünyanın sonu değil. Referandumdan sonra ciddi diyaloglar sürecek. Onlar ‘Referandum yapmayın, gelin diyalog kurun’ diyorlar. Lakin ne üzerine diyalog kuracağız?

Bizim ABD ve uluslararası toplumla değil, Bağdat ile sorunlarımız var. ABD ve uluslararası toplumun garantörlüğünde Bağdat’la anlaşmak istiyoruz. Bağdat ne şimdi ne de gelecekte referandumu kabul etmeyecektir. Madem öyle biz de ne şimdi ne de gelecekte kuyrukları olmayı kabul etmiyoruz.

ABD’nin düşüncesinin değişmesi için çok çaba sarf ettik. Bağımsızlık istemekle nasıl bir günah işliyoruz? Onlara, ‘Gelin amacımıza nasıl ulaşabileceğimizi konuşalım’ dedik. Ancak onlar ‘Referandum yapmayın ve gelin konuşalım’ diyorlar. İyi de neyi konuşacağız? Verilen herhangi bir garanti yok. Bunu yapma, ertele deniyor. ABD 14 yıldır aynı dille bizimle konuşuyor.”

Erbil ile Bağdat arasındaki diyaloglara ilişkin de konuşan Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dediğimiz gibi programımız açıktır. Uluslararası toplumların garantörlüğünde bağımsızlık çerçevesinde, sınır, su, petrol, gaz ve diğer konularda Bağdat ile anlaşmaya hazırız. Çok iyi komşu olup birbirimize yardımcı olabiliriz.

Bağdatlı yetkililer, ABD’li sözcülerin sözlerine kulak veriyorlar. Sözcülerin söylemleri sertleştiğinde onların da söylemleri sertleşiyor. Onlar esnek oldu mu Bağdat da esnek oluyor.

Sykes Picot ve Sadabat gibi anlaşmaların zamanı doldu. 1960 ve 1970 yıllarında değiliz. Artık kendi kaderimizi tayin etme zamanı geldi. Hiç kimsenin bize yol çizmesini istemiyoruz. Bunun sonunda ölüm de olsa hazırız.”